لاپه یا پرلین یکی از مصالح مهم در پوشش سقفهای سبک صنعتی به خصوص سقف سولهها میباشد. لاپهها یا پرلینها در سولهها، نقش یک تکیهگاه را برای تیرهای عمودی ایفا میکنند. از آنها همچنین برای پوشش دیوارها و اتصال ستونهایی که در فاصله زیادی از یکدیگر قرار دارند، نیز استفاده میشود. در این مقاله ما قصد داریم شما را با انواع پرلین و کاربردهای آن بیشتر آشنا کنیم و عوامل موثر بر قیمت انواع پرلین را بررسی نماییم.
پرلین
لاپه یا پرلین، یک میله یا یک تیر افقی است که جهت تقویت سقف شیب دار و سقف سوله، از آن استفاده میشود و امروزه یکی از مهمترین لوازم سوله به شمار میرود. لاپه یا پرلین، در صنعت ساختمان سازی و نیز در معماری، با نامهای پرلینگ، پورلاین و پورلینگ نیز شناخته میشود. آنها به وسیلهی تیرها و یا دیوارهای ساختمان پشتیبانی میشوند. از پرلینها، بیشتر در ساختمانهای فلزی استفاده میشود. اما گاهی جایگزین تیرها در سازههایی با قالب چوبی نیز میشوند.
لاپه یا پرلین ، نیروهایی که به سقفهای شیب دار و یا سقف سولهها وارد میشوند، را حمل میکنند. و این نیروها را توسط دیوارهای ساختمان، تیرهای بزرگ، تیرهای فولادی و غیره که نقش پشتیبانی را برعهده دارند، به زمین انتقال میدهند. فرم و چیدمان پرلینها بر روی سقف، بر اساس میزان بارهای وارده به سقف و نیز طول ورقهای مورد استفاده در پوشش سقف، طراحی میشود.
انواع پرلین
به طور کلی پرلینها به دو نوع پرلین C ( C_purlins) و پرلین Z (z-purlins) تقسیمبندی میشوند که در ادامه در مورد هرکدام بیشتر توضیح خواهیم داد.
C_purlins
شکل ظاهری C_purlins یا تیرچه یا سی پرلین همانگونه که از نام آن مشخص است، شبیه به حرف انگلیسی C میباشد.
از پرلینهای C شکل، جهت تکیهگاه دیوارها و کف طبقات و نیز شکل دادن به پوسته ساختمان و تیرچههای کف، تقسیم فضاهای داخلی سازه در دیوارهای غیر باربری و حتی قاب پنجره، چهارچوبها، دربهای چوبی و MDF ، نصب درب و غیره استفاده میشود.
C_purlins مستقل و ایمن میباشند و نصب آنها به راحتی صورت میگیرد و دارای پایداری گستردهای در سازه هستند. جهت اتصال سی پرلین، آن را توسط پیچهای متعددی به ورقها یا نبشیها متصل میکنند. در واقع ورق یا نبشی به واسطه C_purlins به قاب اصلی ساختمان متصل میشوند.شرکت پروفیل آسیا، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این نوع پرلین در ایران میباشد که محصولات خود را در سایزهای C100، C160، C180، C200، C220، C240 و با ضخامت متغیر 2.5،2 و 3 و با طول دلخواه و از ورق گالوانیزه تولید میکند.
z-purlins
z-purlins شبیه به حرف انگلیسی Z است و نسبت به پرلینهای C قویتر میباشند و معمولا از آنها در اتصالات و اورلبها و نیز برای شکل دادن به سقف، تیرچههای دیوار و پوسته ساختمان استفاده میشود. پرلینهای نوع زد، مابین ورقهای روی سقف و اسکلت ساختمان قرار میگیرند. و در واقع به عنوان تکیهگاهی برای ورقها هستند و آنها را در جای خود محکم نگه میدارند.
z-purlins در سایزها مختلف و با ضخامتهای 2.5 و 3 میلیمتر و براساس استانداردهای ملی به شماره ۳۶۹۴ و شماره ۵۷۲۲ ، تولید میشوند. که دارای مزایایی همچون قیمت پایین، استحکام بالا، ماندگاری و طول عمر زیاد و مقرون به صرفه بودن میباشند. قیمت انواع پرلین با توجه به سایز، شکل، وزن و جنس آنها متفاوت است.
z-purlins به دلیل قابلیت انعطاف پذیری نسبتا زیاد و سبک وزن بودن، از محبوبیت بیشتری برخوردار میباشند و بیشتر در اسکلت بندی فلزی ساختمانهای مسکونی و صنعتی استفاده میشوند، از پرلینهای Z، میتوان در اندازههای مختلف استفاده کرد.
دلیل استفاده از پرلین ها در ساختمان سازی
جهت مقاوم سازی اسكلت فلزی ساختمانها و سولهها، از مصالح استاندارد و مقاوم استفاده میشود.اما برخی افراد از اجرای اینگونه سازهها به دلیل هزینه بالای آنها، قیمت لوازم سوله و نیز تخریب سفت کاری و نازک کاری برای دسترسی به تیرها و ستونها، اجتناب میکنند. در این شرایط پیشنهاد میشود که ساختمان به کلی تخریب و نوسازی انجام شود. و وضعیت فونداسیون و مقاوم سازی سازه در برابر حوادثی مانند زلزله بررسی گردد.
برای ساخت سوله باید براساس نقشه، محاسبات، برش ورق، مونتاژ، جوشکاری، رنگ آمیزی و غیره صورت پذیرد. برای ساخت سولههایی با اسکلت فلزی از مصالحی مانند پایهها، پرلینها، فریمها، بادبندها، استرات، سگراد، ستون وال پست، اتصالات کامل، پیچ و مهره، تیرهای کرین جرثقیل و غیره استفاده میشود.
در ساختار ساختمانهای اسکلت فلزی، یکی از المانهای مهم، انواع پرلینها میباشند که جهت تکیه گاه برای تیرهای عمودی به کار میروند. در واقع پرلینها در سازههای فلزی به عنوان دومین قالب نگهدارنده سقف به شمار میروند.
پرلینها با سه عملکرد ساختاری در سقفهای فلزی کاربرد دارند که در زیر به معرفی این سه عملکرد میپردازیم:
- پرلینها از سقف محافظت میکنند.
- تیرها به وسیلهی پرلینها، به یکدیگر متصل میشوند در نتیجه پرلینها سبب استحکام و تقویت اسکلت ساختمان میشوند.
- پرلینها، پشتیبانی بیشتری را بین دهانههای قالب بندی، ایجاد میکنند. آنها در برابر بارندگی و رطوبت مقاومت بالایی دارند.
مراحل نصب پرلین در اجرای سوله
گاهی اوقات پیمانکاران برای اجرای یک سوله ممکن است دچار مشکلاتی شوند. در ادامه به شرح مراحلی که باید طی شود تا از جهت دهی ضعیف و افت خمشی اجزای ثانویه سازه فلزی سوله جلوگیری شود، میپردازیم.
مشخصات پرلین در نصب سوله
پرلینی را انتخاب کنيد که در زمان نصب روکش، وزن آن به اضافه وزن مناسب کف پوش و با توجه به دهانهی پيشنهادي و میل مهارهای مناسب، دچار تغییر شکل نشود. از این رو در هنگام محاسبه، وزن روکش را همان وزن پانلهای عایق شده و یا براساس نوع پوشش روکش مورد استفاده شده، در نظر میگیرند.
توصیه میشود که میل مهارهایی که امکان تغییر شکل در آنها وجود دارد را مشخص کنید تا در شیب پایین، امکان تغییر شکل پرلین را به حداقل برسانید. معمولا برای دهانههای بزرگ که نیاز به میل مهار دارند این کار صورت میگیرد. اما بهتر است که در فاصلههای کوتاهتر که در آن نیاز به تلرانس خاصی نیست هم اعمال شود. پرلینها و ریلهای جانبی مورد استفاده در ساخت سوله حتما باید براساس استانداردهای بین المللی ساخته شده باشند.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran