خاموت ها مقاطع فولادی هستند و از دسته میلگردها می باشند که به منظور افزایش استحکام در شناژ ساختمان استفاده می شوند. لازم به ذکر است یک ساختمان مقاوم و مناسب، باید طبق استانداردهای موجود پیاده سازی شود. برای افزایش مقاومت ساختمان ها از ابزارهای زیادی استفاده می شود که یکی از مهم ترین ابزارها، میلگرد خاموت می باشد.
میلگردهای در دو نوع طولی و عرضی در بازار موجود می باشند. اگر میلگرد در راستای طول سازه استفاده شود، به آن میلگرد طولی و اگر میلگرد در راستای عرضی (عمود بر میلگرد طولی) به کارگرفته شود، به آن میلگرد عرضی یا خاموت گفته می شود. میلگردها در سایزهای متنوعی در بازار موجود می باشند که میلگرد خاموت یکی از این هاست و خاموت های سایز ۸ و ۱۰ بیشترین کاربرد را دارند.
این محصول میلگردی خم است . به این طریق از المانهای طولانی و قائم اطرافش محافظت می کند. استفاده از این محصول ها، باعث زیاد شدن استقامت و استحکام ساختمان در برابر نیروهای پیچشی و برشی میشود. این شکل از میلگردها با توجه به کاربرد، در انواع متفاوتی تولید میشوند.
انواع این محصول ها
میلگردها با توجه به کاربردی که در بتن دارند می توانند به شکل میلگرد خاموت، خرک، راستا، رکابی، ادکا و سنجاقی باشند. هر یک از این میلگردها در سایز و نوع های متنوعی تولید می شوند.
- سنتی: دستی و با کمک اهرم تولید می شود. این میلگرد به صورت مربعی شکل هستند و بیشتر در ایران مورد استفاده قرار می گیرد.
- معمولی: مانند خاموت سنتی با دست تولید می شود و در بناهای مختلف، مورد استفاده قرار می گیرد. دقت کنید که اندازه و قالب این نوع از میلگرد قابل تغییر است.
- مارپیچ: این خاموت ها دستی تولید نمی شوند و برای تولید آن ها از دستگاه های CNC استفاده می کنند. اندازه این میلگردها در هنگام نیاز قابل تغییر است.
- ربات: با دستگاه CNC تولید می شود و از لحاظ شکل ظاهری با نوع مارپیچ تفاوت دارد و در یک سمت این خاموت ها مربعی وجود دارد.
- سلولار : خاموتی به فرم حلقه های بسته می باشد . در صورت به کار بردن آن ها در سازه، استحکام بالایی در محل استفاده شده آن خواهیم داشت. از تکنولوژی جدیدی به نام Pi-Systems در تولید سلولار استفاده می کنند. این نوع از خاموت ها، تازه ترین نوع خاموت های موجود در بازار هستند.
نقش خاموت در ساختمان سازی
روشهای طراحی سازه های ساختمان مشخص میکنند که این محصول به چه شکلی در ساختمان استفاده شوند. این محصول ها به دو شکل در سازه های ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند، خاموت تنگ باز و خاموت تنگ بسته. آرماتور عرضی تنگ باز، میتواند به سه صورت تک شاخه (قلاب)، دو شاخه (رکابی) و یا چند شاخه در سازه ساختمان استفاده شود. خاموت تنگ بسته نیز برای تحمل نیروی برشی و پیچشی با توجه به تعداد شاخه، ایفای نقش نماید.
نقش خاموت در سازه ها
با وجود کمربندهای زلزله در قسمت های متفاوت جهان، همواره شاهد چالش های زیادی در صنعت ساختمان سازی می باشیم. پشت سر گذاشتن این چالش ها به خصوص در جوامعی که از نظر اقتصادی ضیعف تر هستند، دشوارتر خواهد بود. زیرا در صورت رعایت نشدن نکته ها ایمنی در ساخت و ساز، مواجه شدن با تلفات و صدمات بعد از زلزله برای آن ها سخت تر می باشد. بنابراین به خاطر وجود شرایط غیر قابل پیش بینی مانند سیل و زلزله باید تمام توانایی خود را به کار ببریم.
این محصول نقش مهمی در سازه ها دارد . ستون های بتنی مقاومت پایینی در برابر نیروی کششی وارد شده، دارند. این میلگردها اکثراً به صورت عمودی و گاهی نیز به شکل مورب مورد استفاده قرار می گیرند . تا از شکست زودرس مقطع بتنی در اثر نیروی خمشی و برشی وارده شده جلوگیری کنند. بی شک بتن ها با عبور میلگردهای فولادی استحکام کافی را به دست می آورند؛ اما با وجود خاموت اجزا نظم مورد نیاز را خواهند داشت و مقاومت در برابر نیروهای وارده افزایش می یابد.
به طور کلی استفاده از این محصول در ساختمان ها، اهداف زیر را دنبال می کند:
- جلوگیری از ترک های ناگهانی مورب که ممکن است سبب خرابی های غیرمنتظره در کل سازه شود.
- افزایش مقاومت سازه در برابر فرآیندهای تنشی، پیچشی، خزش، انقباض و کشش سطحی.
- ارتقای کارکرد لنگر خمشی آغازین.
قوانین ملی خاموت گذاری در ساختمان
در رابطه با پیاده سازی هر عضو سازه ای، قوانینی وجود دارد که استفاده از این میلگرد نیز از این امر مستثنی نیست. در ادامه برخی از مقررات ملی ساختمان را در رابطه با خاموت گذاری در ستون ها تحت شکل پذیری کم را مطرح خواهیم کرد.
طول ناحیه بحرانی نباید از مقادیر زیر کمتر باشد:
- یک ششم ارتفاع آزاد ستون
- ضلع بزرگتر مقطع مستطیلی ستون
- قطر ستون
- ۴۵۰ میلی متر
فاصله خاموت ها در قسمت بحرانی ، در زمانی که خاموت از نوع بسته باشد ، نباید از مقادیرهای زیر کمتر باشد:
- ۲۴ برابر قطر خاموت
- نصف کوچک ترین ضلع مقطع ستون
- ۳۰۰ میلی متر
- ۸ برابر قطر کوچک ترین میلگرد طولی ستون
فاصله خاموت ها در بقیه نقطه های اعضای فشاری، از موارد زیر نباید بیشتر باشد:
- کوچک ترین بعد عضو فشاری
- ۲۵۰ میلی متر
- ۳۶ برابر قطر میلگرد خاموت
- ۱۲ برابر قطر کوچکترین میلگرد طولی
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran