ایران از کشورهای غنی از ذخائر سنگ آهن است. اگر بپرسید بزرگترین معادن آهن ایران کدامند؟ در پاسخ به این توضیح بسنده می کنیم که در سال ۲۰۰۹ این کشور بهتنهایی ۲۵.۵ میلیون تن سنگآهن از دل زمین بیرون کشید. در همین سال، ۲۳ هزار تن بوکسیت، محصول آهنی دیگری بود که ما ایرانیان از زمین تحویل گرفتیم. بوکسیت ماده اولیه تولید آلیاژهای آلومینیوم است. در سال ۲۰۲۰ ایران به ارزش ۲۲۴ میلیون دلار سنگآهن صادر کرده است . همچنین در رتبه بیست و یکم در میان صادرکنندگان سنگآهن در جهان ایستاد.
سنگ آهن هشتمین محصول صادراتی ایران به شمار میرود. اما این سؤال پیش میآید که بزرگترین معادن آهن در ایران کدامند؟ سنگآهن چادرملو و گلگهر جزء معادن اصلی در لیست معادن سنگآهن ایران قلمداد میشوند که بیش از ۸۰ درصد تولید سنگآهن ایران را به خود اختصاص دادهاند. در این میان، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ۹ میلیون و ۴۹۸ هزار تن سنگآهن صادراتی را تولید میکند. در ادامه این مطلب قصد داریم تا به معرفی معادن آهن در ایران و ظرفیتهای آنها بپردازیم.
معدن چغارت ، اولین معدن سنگ آهن ایران
یکی از مهمترین معادن سنگ آهن ایران و بزرگترین منطقهی دارای منابع سنگ آهن ایران و تامین کننده اصلی ذوب آهن اصفهان در استان یزد معدن چغارت است. این اولین معدن آهن در ایران است که تاریخش به زمان قاجار بازمیگردد، اما در دوران پهلوی دوم به شکوفایی ویژهای دست یافت. معدن چغارت در دوران پس از انقلاب هم همواره بخشی از نیاز سنگ آهن کشور را تامین نموده است.
معدن چادرملو ، تولیدکننده کنسانتره آهن به روش احیا مستقیم
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال ۱۳۷۲ در تهران تأسیس شد. معدن چادرملو یکی از مرغوبترین سنگآهنهای ایران را تولید میکند. درواقع، اصلیترین تولیدکننده کنسانتره سنگآهن به روش احیای مستقیم در خاورمیانه است که در سال حدود هفت میلیون تن تولید دارد. این شرکت تا یک میلیون تن در سال سنگ آهن خرد برای کوره بلند و صادرات تولید میکند. چادرملو با ارزش بازار بیش از ۲۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷، یکی از بزرگترین شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران است. این معدن در استان یزد واقع گردیده است . شهرکهای مسکونی و خدماتی مفصلی در اطراف آن طراحی و ایجاد گردیده است. گفتنی است عمر ذخایر گرانبهای چادرملو، ۱۰ سال دیگر به پایان میرسد.
معدن گل گهر
در پاسخ به سوال بزرگترین معادن آهن ایران کدامند؟ می توان گفت منطقه معدنی گل گهر با داشتن معادن غنی سنگآهن بهعنوان یکی از برجستهترین قطبهای معدنی فعال در خاورمیانه، این پتانسیل را دارد که به منطقهای بزرگ و رقابتی در ایران و حتی جهان تبدیل شود. معدن گل گهر در استان کرمان و در ۵۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان سیرجان قرار دارد. گل گهر با ذخیرهای در حدود ۱۲۰۰ میلیون تن در محدودهای به طول تقریبی ۱۰ کیلومتر و عرض تقریبی ۴ کیلومتر قرار دارد.
به زبان تاریخ، اکتشاف و پیگیری پروژه سنگآهن گل گهر توسط شرکت خصوصی ایرانی باریت در سال ۱۳۴۸ آغاز شد و سپس با همکاری شرکت ماروبونی ژاپن ادامه یافت و از سال ۱۳۵۲ به شرکت ملی فولاد ایران واگذار شد.
اخیرا با توجه به نیاز روزافزون به گندله سنگ آهن و استفاده گسترده از گندله در کوره های بلند در ایران و سایر نقاط جهان؛ همچنین، برای سرعت بخشی به فعالیت تولیدکنندگان شمش فولادی در ایران و ایجاد واحد گندله سازی در مجاورت معدن گل گهر، مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
معدن چاه گز بافق
یکی از بزرگترین معادن ایران، معدن چاهگز بافق است که در استان یزد و ۷۵ کیلومتری شهرستان بافق قرار دارد. این معدن حدود ۴۵ میلیون تن سنگآهن با عیار ۵۲% ذخیره قطعی دارد و تولید سالیانه آن حدود ۲۴.۱ میلیون تن است.
معدن چاهگز بافق از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۶ و مجدداً از سال ۱۳۹۹ شروع به کارکرده است. کل ذخیره این معدن در بیست سال اخیر حدود ۸۳ میلیون تن تخمین زده شده است.
معدن سنگان
معدن سنگان یکی از معادن سنگ آهن ایران است که در شهر خواف استان خراسان رضوی واقع شده است و حدود یک میلیارد تن سنگآهن ذخیره میکند. این معدن یکی از ۱۰ معدن سنگ آهن بزرگ جهان است که خوراک اولیه برای تولید ۱۵ میلیون تن گندله، ۵ میلیون تن سنگآهن و ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره را تأمین میکند. طبق گزارشهای کارشناسان در طی یک سال، حدود دو میلیون تن سنگآهن از این معدن استخراج و به واحدهای صنعتی ارسال میشود.
معدن سه چاهون بافق ، از معدن های ایران
این معدن در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بافق قرار دارد و فاصله آن با معدن چغارت حدود ۳۵ کیلومتر است. این معدن مسطح و بهصورت دشت است و تنها راه دسترسی به معدن سه چاهون بافق، جادهای خاکی متصل به جاده آسفالته بافق- بهاباد است. عملیات بهرهبرداری از این معدن سنگ آهن از سال ۱۳۸۴ آغاز شد و سالیانه حدود ۲.۳ میلیون تن سنگآهن از این معدن استخراج شده است که از نوع آتشفشانی رسوبی است. سنگآهنهای استخراج شده از این معدن پس از خردایش در کارخانه سنگشکن و تبدیل به قطعههای کوچکتر از ۳۰۰ میلیمتر، توسط راهآهن به کارخانه فراوری چغارت انتقال داده میشود. عملیات حفاری و برداشت سنگآهن در این معدن تاکنون به ارتفاع ۱۲۰ متر انجام شده است.
معدن سنگ آهن بیجار
یکی از بزرگترین معادن سنگ آهن روباز کشور، معدن سنگ اهن بیجار است که در استان کردستان و در نزدیکی شهر بیجار واقع شده است. این معدن حدود ۴۰ میلیون تن ذخیره سنگآهن با عیار ۵۷-۴۵ دارد که در ۷ نقطه این منطقه پراکنده شده است. کارخانه تولید کنسانتره در نزدیکی این معدن با ظرفیت ۳۲۵ هزار تن در سال قرار دارد.
معدن آهن جلال آباد زرند
این معدن در استان کرمان و ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان زرند قرار گرفته است. از معدن جلالآباد زرند، سالانه حدود ۱۹۰ میلیون تن سنگآهن از نوع مگنتیت و هماتیت بهصورت پلکانی روباز استخراج می شود. این معدن تأمینکننده ماده اولیه کارخانه کنسانتره سنگآهن فولاد زرند ایرانیان است.
معدن آهنگران
معدن آهنگران یکی از قدیمیترین معادن سنگ آهن ایران محسوب میشود که در استان همدان قرار دارد و فاصله آن با شهر ملایر حدود ۳۵ کیلومتر است. این معدن در سال ۱۳۳۵ شروع به کارکرد و مساحت کلی معدن حدود ۳۰ کیلومتر است. روند استخراج این معدن نسبت به معادن دیگر متفاوت است و از روش زیرزمینی برای استخراج سنگآهن استفاده میشود.
معدن سنگ آهن کاشان
معدن سنگ آهن کاشان، یکی از معادن آهن است که در مرکز کشور قرار دارد؛ اما یکی از ایرادات این معدن، ایجاد مشکلات زیستی است که مسئولان در تلاشاند تا این مشکل را رفع کنند.این معدن اهن یکی از امیدهای آینده تولید سنگ اهن کشور محسوب میگردد. همچنین نسبت به آینده آن خوشبین هستند.
معدن سنگ آهن نیاسر
فعالیت این معدن بهتازگی آغاز شده است. همچنین در همین زمان محدود نظر بسیاری از خریداران سنگآهن و کنسانتره را جذب کرده است. فاصله این معدن از شهر نیاسر بسیار کم است. معادنی طی این مطلب نام برده شد در پاسخ به این پرسش که بزرگترین معادن آهن ایران کدامند بود، اما از آنجا که ایران یک کشور غنی است، معادن دیگری بغیر از سنگ آهن نیز وجود دارد .
برخی آمار و ارقام از صنعت معدن سنگ آهن ایران
- بر اساس دادههای دفتر جهانی آمار فلزات، ایران تا سال ۲۰۲۰ حدود ۴۹.۵ میلیون تن آهن تولید کرده است. تولید جهانی آهن در آن سال حدود سه تریلیون تن بود.
- در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار نفر در بخش معدن مشغول به کارند در حالی که به طور کلی حدود ۵۰۰ هزار نفر در بخش معدن فعالیت دارند. یعنی شرایط کمی خوب نیست. تعداد واحدهای استخراج معدن در حال فعالیت ۲۰۳۷۵ واحد است. شرکت ملی معدن ایران با ۰.۶ درصد از کل تولید معدنی جهان، بیست و سومین شرکت بزرگ معدنی جهان محسوب میشود.
- شرکای اصلی صادراتی ایران در بخش سنگ آهن عبارتند از: چین (۲۱ درصد)، ژاپن (۹.۲ درصد) و ترکیه (۹ درصد).
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk