گالوانیزه سرد ، ورق های فولادی در بسیاری از صنایع به ویژه اتومبیل سازی پرکاربرد است. ورق های فولادی گالوانیزه انواع بسیار متنوعی دارند. البته برای بررسی دقیق کاربرد آنها لازم است اول بدانیم که گالوانیزه چیست؟ در فرایند گالوانیزاسیون برای جلوگیری از زنگ زدگی ، ایجاد خوردگی و آسیب دیدن این ورقها، از لایهای به منظور محافظت از فلز استفاده میشود.
این ورق های کاربردی با دو روش گالوانیزه گرم و سرد تولید و عرضه میشوند. حفاظت گالوانیکی از مقرونبهصرفهترین روشهای محافظت از انواع فولادها است. علاوهبر صنعت اتومبیلسازی، این محصول در ساخت لولههای کم ضخامت نیز کاربرد دارد. در این مقاله، به تفصیل پیرامون این محصول و کاربردهای آن خواهیم پرداخت .
آشنایی با گالوانیزه نوع سرد
این مدل گالوانیزه ، نوعی رنگ غنی از عنصر روی می باشد. که برای محافظت از قطعات فولادی یا آهنی به کار میرود. در روش گالوانیزه سرد با الکترولیز روی هر قطعه فولادی پوشش محافظ ایجاد میشود. در نوع سرد این فرآیند، ضخامت پوشش حفاظتی نسبت به گالوانیزه گرم کمتر بوده در نتیجه دوام آن نیز کمتر است.
اقدامات لازم پیش از فرآیند
قبل از شروع ایجاد پوشش گالوانیزه به روش سرد باید سطح قطعه مورد نظر آمادهسازی شود. شروع کار با زدودن چربی یا گرد و غبار از سطح فلز انجام میشود. توجه داشته باشید که هنگام ایجاد پوشش، سطح فلز کاملا خشک باشد. همچنین لازم است قبل از انجام فرایند گالوانیزه از نوع سرد، سطح کار با استفاده از برس آهنی از هرگونه زدگی و خوردگی پاک شود.
نحوه انجام این فرآیند
به طور کلی این روش، فرآیند آسانی داشته و هزینه انجام آن نیز مقرونبهصرفه است. نوع سرد گالوانیزه به این صورت انجام میشود که پوششی غنی از روی توسط برس، غلطک، اسپری و … روی ورق های فولادی یا آهنی زده میشود. در روش ساخت گالوانیزه سرد از الکترولیز استفاده میشود و برخلاف گالوانیزه گرم، قطعه فلزی در معرض حرارت بالا قرار نمیگیرد.
اسپری
اسپری گالوانیزه سرد یکی از روشهای ایجاد پوشش محافظ روی فلزات فولاد یا آهن است. اسپریهای گالوانیزه نیز حاوی روی هستند که به دلیل داشتن یک ترکیب اتصالی شیمیایی سبب میشود پوشش به صورت مکانیکی به سطح فلز متصل شده و میزان محافظت را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
رنگ
معمولا رنگ گالوانیزه سرد بر پایه رزین و با درصد بالا روی غنی شده است. پوششی که این رنگ ایجاد میکند برای حفاظت کاتدی سطوح فولادی یا آهنی استفاده میشود. از ویژگیهای پوشش ایجاد شده توسط رنگ، مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی و چسبندگی فوقالعاده است. قطعات فلزی با این ویژگیها برای محیطهایی با خورندگی بالا مانند اسکله ها، پالایشگاه ها و … مناسبند. اطلاع از کد رنگ ورق گالوانیزه اهمیت بالایی دارد.
استانداردها
در بررسی استاندارد گالوانیزه سرد مواردی مانند ضخامت پوشش محافظ، چسبندگی و ظاهر قطعات اهمیت دارد. سطح گالوانیزه دارای چندین لایه مختلف است و ضخامت پوشش از عوامل مهم در عملکرد محصول به شمار میرود. بنابراین در فرایند گالوانیزه، ضخامت پوشش محافظ باید مطابق با آخرین استانداردها باشد. ضخامت بیش از استاندارد، مقاومت در برابر فرسایش و خوردگی را بیشتر خواهد کرد. البته ضخامت بسیار بالا سبب کاهش انعطافپذیری ورقهای فولادی نیز میشود.
اگر ضخامت پوشش کمتر اما در حد استاندارد باشد، ورق فرمپذیری بیشتری دارد. ضخامت پوشش ایجاد شده در این روش معمولا مطابق با استاندارد، ۵ تا ۳۰ میکرومتر است. با توجه به تفاوت گالوانیزه گرم و سرد، نحوه تشخیص لوله گالوانیزه سرد و گرم میتواند به داشتن خریدی مناسب کمک کند.
مزایا
استفاده از این گالوانیزه مزایای بسیاری دارد. که این مزایا سبب محبوبیت گالوانیزه سرد شده است. از جمله نکات مثبت مهم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایین تر بودن پیچیدگی فرآیند گالوانیزه از نوع سرد
- عدم نیاز به تجهیزات ویژه
- مقرونبهصرفه بودن گالوانیزاسیون به روش سرد
- زمان پایین انجام فرآیند
- هدر رفت پایین حجم مواد اولیه مصرفی
- دارای زیبایی ظاهری به دلیل سطح براق و درخشان
معایب
گالوانیزاسیون به روش سرد دارای معایبی محدودی است. مقاومت پایین در برابر خوردگی در مقایسه با دیگر روشهای گالوانیزاسیون، از بارزترین معایب آن است. همچنین ضخامت پوشش محافظ ایجاد شده در این روش کم است. به همین دلیل ممکن است در محیطهای بسیار مرطوب این پوشش جدا شده و از کارایی محصول کاسته شود.
این روش سبب آلودگی محیط زیست به دلیل استفاده از مواد زائد آبکاری، مواد زائد مایع منفعلسازی و… خواهد شد. اطلاع از تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد پیش از خرید اهمیت بالایی دارد. چرا که به شما کمک میکند با توجه به آنچه نیاز دارید، یکی از انواع را انتخاب و خریداری نمایید.
کاربردهای ورق گالوانیزه سرد
ورق های گالوانیزه از نوع سرد به دلیل ضخامت کم پوشش محافظ، برای صنایعی که ظرافت بیشتری نیاز دارند، استفاده میشود. ورق ها و قطعات تولیدی با این روش در ساخت قطعات خودرو، ساخت پیچ و مهره، ساخت لولههای کم ضخامت و … کاربرد دارند.
سخن پایانی
بسیاری از صنایع با ورقهای فولاد سروکار دارند که لازم است برای دوام هر چه بیشتر محصولات خود از راهکاری موثر برای جلوگیری از زنگ زدن، ایجاد خوردگی و آسیب به سطح فلز استفاده کنند. فرایند گالوانیزاسیون مناسبترین راه برای ایجاد پوشش حفاظتی بوده که با روشهای مختلفی انجام میشود.
برای انجام گالوانیزه لازم است قبل از هر چیزی از انواع روشهای گالوانیزه، ویژگیها و کاربردهای آن روش آگاهی و شناخت کامل داشته باشید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید. با مطالعه نحوه گالوانیزه کردن فلزات میتوانید نوع سرد و گرم آن را ببینید که ما در این مطلب به طور مفصل در مورد این فرآیند از نوع سرد صحبت کردیم.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk