قیمت آهن آلات چند سالی است که در میان افزایش نوسانات نرخ ارز، قیمت های جهانی و همچنین دستورات برگرفته از جریانات سیاسی با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده است. آیا با وجود اطلاع رسانی های قوی که در حوزه قیمت اهن و فولاد وجود دارد، تمامی عوامل موثر بر قیمت روز هر کیلو آهن در ایران به هنگام خرید آهن را میشناسید؟ اصلا چرا شناخت عوامل موثر بر بازار اهن انلاین برای ما مهم است؟
آیا میتوان پارامترهایی را نام برد که واقعا بر قیمت فولاد در ایران تاثیر گذاری مستقیمی داشته باشند؟ شدت اثر گذاری هر کدام را چطور محاسبه میکنید؟ آیا بازار و قیمت اهن کیلویی در ایران قابل تحلیل و پیش بینی هست؟ قیمت هر کیلو آهن امروز را در چه مرجعی جستجو میکنید؟ برای پاسخ به سوالات خود درباره هر آنچه باید از قیمت روز آهن آلات بدانید، در این مقاله همراه ما باشید.
قیمت اهن امروز در ایران تحت تاثیر پارامترها و عوامل مختلفی است. پیش از بررسی این فاکتورها و برای درک بهتر، بهتر است سری به آرشیو قیمت آهن بزنیم. و ببینیم قیمت اهن در ایران از حدود ۱۰ سال قبل تاکنون چه تغییراتی داشته است؟
علت افزایش قیمت آهن و آهن آلات امروز
افزایش قیمت روز آهن آلات از دلایل مختلفی سرچشمه میگیرد. در این بخش، به توضیح مختصری در مورد مهمترین دلایل موثر بر نوسانات و تغییرات قیمتی بازار آهن در ایران میپردازیم.
فشار تورم بر قیمت اهن
نرخ تورم در طی ۱۰ سال اخیر از ۱۲ درصد به ۵۰ رسید. و اگر قرار بود که قیمت اهن هم به همان میزان رشد کند، هم اکنون قیمت آهن میبایست در سطح قیمتی ۱۰۰۰ الی ۲۰۰۰ تومان بود. پس اینطور نیست که نرخ تورم تنها پارامتر تاثیر گذار بر قیمت آهن آلات باشد.
این یعنی فاکتور تورم، چه در طی یکسال و چه در مدت ۱۰ ساله خود، تنها بخشی از رشد نمودار قیمت آهن را توجیه میکند. بنابراین بخش دیگر رشد قیمتی تحت تاثیر عوامل دیگری قرار داشته است.
فشار عرضه بر قیمت آهن و فولاد
فشار عرضه بر قیمت اهن گاهی برگرفته از تصمیمات کارخانه ها و تولیدکننده های فولاد در ایران است. و گاهی ناشی از ورود ناظرین بر بازار آهن آلات میباشد. در واقع به منظور کنترل بهتر قیمت ها در بازار آهن امروز، جلوگیری از هر گونه سوء استفاده، میزان حجم عرضه محصولات فولادی در بورس کالا تعیین میگردد. برای مثال قیمت ورق سیاه در بازار بشدت تحت تاثیر عرضه قرار دارد.
متاسفانه در برخی مواقع، پس از ابلاغ چنین قوانینی از سوی بورس کالا، شاهد عرضه های قطره چکانی از سوی فولادسازان در بازار بوده ایم. در واقع فولادسازان با اینکار به نحوی بدنیال جبران سود خود میباشند. چراکه فروش آهن در بازار آزاد و صادرات آن، به مراتب سود بالاتری نصیب فولادسازان خواهد کرد. البته باید بگوئیم که همیشه هم اینطور نیست. گاهی رشد تولید میتواند عرضه اهن در بازار را به ثبات و تعادل برساند.
اثر قیمت های جهانی بر قیمت آهن
عواملی که روند قیمت اهن در بازارهای جهانی را تحت تاثیر قرار میدهد، میتواند عوامل جدید و متفاوتی نسبت به داخل ایران باشد. اما بدون در نظر گیری عامل تغییرات قیمتی در بازار جهانی، باید در نظر داشته باشید که قیمت بیلت صادارتی ایران به دیگر کشورها از جمله کشورهای همسایه و سایر محصولات فولادی میتواند بخشی از هزینه های تولید را جبران کند.
پس زمانی که به هر علتی، از جمله رکود جهانی، تحریم های ظالمانه آمریکا و یا بلایای طبیعی شاهد تغییر در قیمت های جهانی فولاد باشیم. به نوعی رقابت در قیمت بازار جهانی فولاد تحت تاثیر قرار میگیرد. همین موضوع قیمت آهن کیلویی و شاخه ای در ایران را نیز بی نصیب نمیگذارد.
قیمت اهن امروز در بورس کالا
تالار بورس آهن و فولاد در ایران سال های زیادی است که فعالیت دارد. این بازار در طی این سال ها دچار فراز و نشیب های زیادی بوده است. گاهی خروج فولاد از بورس کالا نیز، تیتر یک روزنامه ها میشد. گاهی قوانین سختگیرانه آن و گاهی اجباری بودن حضور تمامی کالاهای فولادی در بورس خبر ساز میشد.ئاثر عملکرد بورس کالا بر قیمت اهن در ایران، بر همگان آشکار است. چرا که در واقع فولاد در بورس کالا قیمت گذاری میشود.
به این ترتیب، اگر بازار داخلی فولاد دچار التهاب گردد، این بورس کالا است که وظیفه کنترل قیمت هر کیلو آهن آلات در بورس و سپس بازار داخلی را دارد. چرا که قیمت روز آهن و قیمت تیرآهن در بازار داخلی از قیمت آن در بازار بورس کالا تبعیت میکند. البته تمام محصولات به طور منظم در بورس عرضه نمیشود. بعنوان مثال، قیمت آهن پروفیل و قوطی در بورس محاسبه نمیشود. و بستگی به قیمت ورق فولادی میباشد.
– مقایسه بازار آهن و بورس کالا
اگر به مقایسه دو نمودار قیمت فولاد در بورس کالا و بازار داخلی نگاهی بیندازیم. میبینیم که در برخی بازه های زمانی، شرایطی آرام و بدور از التهاب را در بازار آهن در ۳ سال اخیر داشته ایم. در این زمان ها، فاصله قیمتی آهن در بازار آزاد با بورس کالا، به اندازه سود منطقی ۲۰۰ الی ۴۰۰ تومان در هر کیلو میباشد.
اما در همین ۳ سال اخیر، به محض پرش های قیمتی دلار، اختلاف قیمت آهن کیلویی در این دو بازار به بیش از ۲۰۰۰ تومان هم میرسد. لذا کنترل بازار آهن، بین بازار آزاد و بورس کالا نیز نیازمند حضور سازمان و ارگانی مردمی و یا دولتی است که از نوسانات بیش از حد و غیرمنطقی آن جلوگیری کند.
اخبار و جو روانی حاکم بر بازار
جو روانی حاکم بر قیمت آهن انلاین در بازار، برگرفته از چند بازار موازی است که عموم آنها بازارهای کالایی و سرمایه گذاری هستند. بازار مسکن، خودرو، لوازم خانگی، دلار و طلا از جمله بازارهایی هستند که با ضرایب مختلفی بر روی قیمت نهایی شمش و دیگر محصولات آهنی تاثیر میگذارند.
داستان از این قرار است که در هر دوره زمانی ممکن است شدت اثر گذاری این بازارها متفاوت باشد. به همان نسبت نیز اغلب شاهد اثر منفی بیشتری به نسبت اثرات مثبت بر قیمت آهن امروز در بازار داخلی هستیم.
– اثر دلار به عنوان اولین فاکتور روانی
برای شروع، در همین چند سال اخیر، از سال ۹۷ تا ۹۹ تغییرات قیمت در بازار دلار را در نظر بگیرید. قیمت دلار با شروع سال ۹۷، به ارزش ۴۸۵۰ تومان ثبت شد. اما در مهر همان سال جهش عجیبی داشت. به حدی که سقف تاریخی خود را برای اولین بار به ۱۸۵۰۰ تومان رساند.
در همین زمان، روند قیمت اهن در بازار آهن آلات دچار آشفتگی و التهاب شد. بعنوان مثال در همین فاصله زمانی، قیمت میلگرد از ۲۵۱۰ به ۵۱۰۰ تومان رسید. این رشد ۵۰ درصدی قیمت که تنها در طی ۶ ماه رقم خورد، همسو با تغییر جهت و اصلاح نرخ دلار، که وارد فاز اصلاحی شد. بنابراین پس از آن که شاهد کنترل قیمت در بازار دلار بودیم، قیمت روز آهن در میلگرد آجدار به ۳۴۰۰ تومان کاهش یافت.
چرا که بعنوان مثال در سال ۹۶، قیمت دلار حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است. اما قیمت آهن امروز بیش از آن رشد کرده بود. مقدار رشد قیمت آهن حدود ۶۰ درصد در سال ۹۶ بوده است. این یعنی فاکتورهای دیگری کنترل قیمت اهن در سال ۹۶ را برعهده داشتند. اما از سال ۹۷ افسار آن بدست دلار افتاد.
اثر بازارهای مسکن و خودرو بعنوان دومین اثر روانی
بازارهای مسکن و خودرو، هر دو از جمله بازارهای کالایی و مصرفی در ایران هستند. از سوی دیگر این بازارها از دیرباز، به عنوان بازاری جذاب برای سرمایه گذاری می باشد. بازار مسکن و خودرو از این جهت که مصرف کننده عمده محصولات فولادی هستند، میتوانند بر تقاضای بازار اثر مثبت و یا منفی بگذارند.
از طرف دیگر، خریداران بازار خودرو که از طرفی رکود در بازار مسکن را شاهد بودند. و از طرف دیگر کاهش قیمت دلار بر قیمت خودرو را عاملی قوی بر افت قیمت اهن میدانستند. از خرید و فروش و معامله دست کشیدند. به این ترتیب در بازار خودرو نیز شاهد نظاره گری خریداران و بکار گیری استراتژی صبر بودیم.
اما به محض رونق گیری این دو بازار از آذرماه ۹۸ و با توجه به وجود بستر انلاین اهن که سرعت اثر گذاری بازارها بر یکدیگر را بیشتر کرده است، مجددا جو روانی آن بر قیمت روز آهن آلات موثر واقع گشت. به عبارتی هر دو بازار مانند آهن ربایی بر شدت نوسانات قیمت یکدیگر اثر میگذاشتند.
آیا جو بازار آهن آلات و روند قیمت اهن در ایران قابل پیش بینی است؟
هنوز هم عده ای از افراد پیش بینی قیمت اهن امروز در بازار را امکان پذیر نمیدانند. با این حال بهتر است که بدانید دلیل این عدم پذیرش پیش بینی در بازار آهن دو موضوع عمده است.
- بازار آهن بازاری سنتی است. و قیمت گذاری ها نیز بیشتر به صورت تجربی، بدور از آگاهی و گاهی ناقص بوده است. به همین دلیل اطلاعات قیمتی در آن نیز دارای خطاست. زیاد قابل استناد نیست. و نمیتوان با دقت بالایی همانند بازار بورس جهانی به تحلیل و پیش بینی آن پرداخت.
- در حال حاضر، اقتصاد ایران در سلامت کامل به سر نمیبرد. تصمیمات اقتصادی کشور، اثرات هیجانی و ناگهانی خود را همانطور که پیشتر اشاره شد، به بازارها منتقل کند و آنها را دچار التهاب کند.
گروه صنعتی فولاد کاران
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk