مقالات آموزشی

میلگرد حرارتی ، ویژگی ها و کاربردها

میلگرد حرارتی به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح در ساخت و ساز، به عنوان راه حلی پر طرفدار برای رفع ترک بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از میلگرد برای مقاوم سازی سازه های بتنی بسیار مرسوم است، اما تماس این دو مورد در محیط قلیایی و مرطوب بتن ممکن است باعث خوردگی میلگرد و ترک بتن و در نتیجه فروریختن بنا شود.

بنابراین، به منظور جلوگیری از این رویداد، از میلگردهای حرارتی و انواع آن به جای نوع معمولی این نوع مصالح استفاده می‌شود. میلگرد حرارتی و انواع آن به دلیل خواص مخصوص خود، برای جلوگیری از ترک و فرسایش بافت بتن، معمولا به صورت مش در سطوح بتنی با وسعت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند. به این ترتیب، با استفاده از میلگرد حرارتی، می‌توان از خوردگی میلگرد و ترک بتن جلوگیری کرد و پایداری و مقاومت سازه‌های بتنی را بهبود بخشید.

میلگرد حرارتی

میلگرد حرارتی

میلگرد حرارتی و انواع آن ( که در زبان انگلیسی با نام Thermal reinforcement steel bar شناخته می شوند) نوعی از میلگرد که با حرارت و تنش به وجود آمده در بافت بتن مقابله کرده و طبق گفته های پیشینمان، از ترک خوردن و فروپاشی بتن به خوبی جلوگیری می کند. پس حالا به خوبی می دانیم که علت نام گذاری میلگرد حرارتی و انواع آن چیست.

این نوع از میلگرد همچنین به نام آرماتور حرارتی نیز شناخته میشود. و معمولا به صورت مش و در سایز ۴ و ۵ و ۶ تولید می شود. سایز ۸ آن نیز در بازار موجود است که کاربرد کمتری نسبت به سایزهای دیگر دارد. همان طور که گفتیم نقش این مصالح در سازه های بتنی، مقاومت در برابر انبساط بتن است. بگذارید نقش میلگرد حرارتی و انواع آن را به این صورت، واضح تر توضیح دهیم:

انبساط و انقباض بتن در همان ساعت های ابتدایی بتن ریزی، به علت مرطوب بودن بافت بتن در آن حالت و در کل ویژگی خاص بتن، امری طبیعی و معمول محسوب می شود که می تواند باعث بروز ترک های طولی و عرضی شود. این اتفاقات شاید در سازه های کوچک آنقدر هم دردسرساز نباشد. اما در سطوح بتنی با وسعت بالا، تعداد بالای ترک ها و عمق زیادشان می تواند نفوذ رطوبت به بافت بتن را افزایش دهد. در نتیجه به  پوسیدگی و زنگ زدگی میلگردهای معمولی منجر شود. پس همان طور که گفتیم، استفاده از میلگردهای حرارتی و انواع آن در این بناهای بتنی وسیع، با خنثی کردن این تنش ها، راه حلی رایج و پرکاربرد برای بالا بردن مقاومت و استحکام سازه است.

میلگرد حرارتی 2 - میلگرد حرارتی ، ویژگی ها و کاربردها

کاربردها

کاربرد و نقش اساسی میلگرد حرارتی و انواع آن طبق توضیحات قبلی در هنگام جمع شدگی بتن مشخص می شود. پس بتن های مسح شده به این نوع از میلگرد از خاصیت جمع شوندگی و کشسانی برخوردار است. با در نظر داشتن این موارد بعضی از کاربردهای پر اهمیت میلگرد حرارتی و انواع آن به شرح زیر است:

  • مقابله با تاثیرات تغییرات دمایی در بتن
  • جلوگیری از ایجادترک های عمیق در سطح بتن
  • کاهش خاصیت کشسانی و جمع شوندگی بتن
  • بالا بردن ضریب امنیت ساختمان و بنا
  • جلوگیری از تخریب و فرسایش بتن در زمان آتش سوزی
  • ایفای نقش مهم باربری در ساختمان از طریق یکپارچه سازی بافت سقف سازه در برابر نیروهای وارده
  • افزایش مقاومت سازه در هنگام وقوع حوادثی چون زلزله
  • قابلیت استفاده از میلگرد های حرارتی و انواع آن در سقف و فونداسیون
میلگرد حرارتی 3 - میلگرد حرارتی ، ویژگی ها و کاربردها

انواع پر مصرف میلگرد حرارتی

میلگردهای حرارتی نیز مانند سایز مصالح در انواع و سایزهای مختلفی تولید می شوند. توصیه می شود که از میلگردهای حرارتی ساده به جای نوع آجدار آن استفاده شود. درمیان سایزهای نامبرده در میلگردهای حرارتی، سایز ۴ به علت مقاومت بالاتر آن پرطرفدارترین آرماتور حرارتی است.

روش مصرف این محصول

با توجه به قوانین سازمان نظام مهندسی، جوشکاری میلگردهای حرارتی نصب میلگرد حرارتی در ستون‌ها، سقف‌ها و فونداسیون، به علت احتمال بالای احتمال شکست نقطه جوش، ممنوع است.

در نتیجه برای استفاده از این محصول، طبق استاندارد ACI 360 R 10  باید آن با سیم مفتول بسته شود. روش مرسوم برای اجرای میلگردهای حرارتی و انواع آن در پروژه، گره ای ضربدری توسط سیم های مفتولی است. در این روش، میلگردهای حرارتی به شکل چپ و راست و به حالت حرف T در زبان انگلیسی بر روی سقف قرار می‌گیرند.

بستن آنها با مفتول به این صورت است که در ابتدا میلگرد حرارتی را به ‌صورت عمودی در کنار میلگردهای دیگر قرار می دهند، سیم مفتول را  به‌صورت ضربدری از زیر آن عبور داده و آن را روی میلگرد می آورند. سپس همین روند را در سمت مقابل نیز اجرایی کرده و دو سر مفتول را در مرکز میلگردها، با کمک انبر، به یکدیگر می بندند.  

  • برای افزیش مقاومت و استحکام سازه، این نوع از میلگردها را با مفتول ها دوبل و تا حداکثر فاصله ی ۵۰ سانتی متر با میلگرد حرارتی بعدی، استفاده کنید.
  • همچنین قابل ذکر است که بهترین محل قرارگیری میلگرد حرارتی و انواع آن، در یک سوم بالای ضخامت بتنی می باشد.

یکی از اساسی ترین و چالش برانگیزهایی که برای مهندسان و کارفرمایان در رابطه با اجرای این  نوع از مصالح پیش می آید این است که : آیا استفاده از میلگرد حرارتی در ساخت و ساز ضرورت دارد یا خیر؟ 

در جواب به سوال باید به این مورد اشاره کنیم که نظرات متفاوتی در مورد این مسئله وجود دارد. بعضی از مهندسان استفاده از آن را اجباری دانسته ولی بعضی این امر را صرفا روشی اختیاری جهت بالا بردن استحکام ساختمان می دانند.

میلگرد حرارتی 5 - میلگرد حرارتی ، ویژگی ها و کاربردها
جمع بندی

استفاده از میلگرد حرارتی به عنوان یکی از مصالح پیشنهادی برای بالا بردن استحکام سازه های بتنی بسیار شایع است. این محصول با مقاومت در برابر خصوصیات کششی بتن، از انبساط و انقباض آن جلوگیری می کند و در نتیجه، از ترک های عمیق در سطح سازه ها جلوگیری می کند.

بیشترین کاربرد میلگرد حرارتی به صورت مش در سازه های سقف ساختمان هاست. به عنوان مثال، با کمک سیم مفتول ها به صورت ضربدری و با فاصله ی حداکثر ۵۰ سانتی متر از یکدیگر، به دیگر میلگردها متصل می شوند. در این حالت، میلگردهای حرارتی به عنوان پشتیبان قوی در سازه ها عمل می کنند و مقاومت سازه را بهبود می بخشند.

با این حال، استفاده از میلگرد حرارتی در سازه های بتنی به علت هزینه بالا و نیاز به تجهیزات خاص، همواره ضروری نیست و گاهی برای مهندسان مختلف اختلاف نظرهایی وجود دارد. بنابراین، با توجه به پروژه و شرایط موجود، بهتر است تصمیم درستی در مورد استفاده از میلگرد حرارتی یا سایر مصالح پشتیبانی را اتخاذ کنیم.

میلگرد حرارتی
گروه صنعتی فولاد کاران

گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینه‌ی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورق‌های آلیاژی , ورق‌های روغنی و سیاه و گالوانیزه‌ی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran

فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948

لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6

پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk

آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran

مطالعه مطالب بیشتر

لوله CK45 چیست
لوله فولادی

لوله CK45 چیست

لوله CK45 چیست لوله CK45 یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین انواع لوله‌های فولادی در صنایع مختلف است. این لوله‌ها به

ادامه مطلب »
ورق ck45 چیست
فولاد آلیاژی CK45

ورق ck45 چیست

ورق CK45 چیست؟ ورق CK45 یکی از انواع ورق‌های فولادی است که به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی خاص خود،

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من