میلگرد آهن نامی آشنا و حتما به دفعات زیاد آن را شنیده ایم و کم و بیش عموم مردم از مصارف معمول آن با خبر هستند . می دانیم سالهاست ازآن در مقاوم سازی سازه های ساختمانی، پل ها،تونل ها ، زیر گذرها ، زیر سازی معابرو … استفاده میشود .
به کمک ترکیبات فولاد آلیاژی محصولات متنوعی را برای مصرف در صنایع مختلف ایجاد کرده اند یکی از این فولادی های الیاژی میلگرد فلزی می باشد .
میلگرد آهن با عیار و درجات مختلفی از فولاد و به صورت آجدار تهیه و تولید میشود. آجهای میلگرد باعث میشوند محکمتر درون بتن قرار گرفته و احتمال شکستن بتن را به شدت پایین میآورد.
بتن بسیار مستحکم بوده و زیر فشارهای گوناگون ساختمان به خوبی عمل میکند.
ولی اگر بر مرکز بتن فشار وارد آید، این ماده مستحکم به راحتی تحت فشار وارده شکسته میشود.
برای جلوگیری از شکستگی های بر اثر فشار های وارده بر بتن در داخل بتن میلگرد آهنی آجدار قرار می دهند تا هم فشاررا تقسیم کرده وهم مانع شکستن بتن گردد.
تاثیر دیگر میلگرد آهنی کاهش ضخامت بتن میباشد . با استفاده از میلگرد در ساختمانهای بتنی با افزایش ضریب استحکام، نیاز به سازههای ضخیم وجود ندارد.
تاریخچه استفاده از میلگرد
سال 1800 میلادی جوزف لوئیس (Joseph Louis) برای نخستین بار پی برد که با افزودن میلههای فولادی نازکی به بتن میتوان مقاومت آن را در رویارویی با نیروهای کششی تا حد قابل توجهی افزایش داد.
میلگرد ها بدون استاندارد مشترکی تولید می شدند تا اینکه در سال 1878 میلادی اولین سیستم برای تولید استاندارد این میله های فولادی نازک توسط تادئوس هیات (Thaddeus Hyatt) ارائه شد.
محبوبیت این فرآیند در سال 1900 میلادی به تدریج افزایش یافت تا جائی که در دهه 1950 اکثر شرکتهای ساخت و ساز از میلگرد به منظور تقویت بتن در سازههای خود استفاده میکردند.
انواع میلگرد آهنی از نظر شکل ظاهری
میلگردها از لحاظ ظاهری به 3 دسته ساده، آجدار و آجدار پیچیده (کلاف) تقسیم بندی می شوند.
میلگرد آهنی ساده
میلگرد ساده دارای سطحی صاف میباشد و هیچ گونه زائده و برجستگی در سطح آن مشاهده نمیشود .این میلگردها در سایزهای ۶ تا ۵۰ میلی متر در دسترس هستند و کاربردهای متفاوتی در صنعت ساخت و ساز دارند.
یکی از کاربردهای میلگرد صاف در ساخت درز انقباض برای خیابان ها و فرودگاه ها است. درز انقباض برای جلوگیری از جمع شدگی و ترک خوردن بتن بکار می رود.
میلگردهای صاف به راحتی خم و بدون صدمه زدن به کل ساختار میلگرد برش داده میشوند. برای ساختمانهای سنگین و سازههایی مثل پل، استفاده از میلگرد صاف به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
میلگرد آهن آجدار
همانطور که از اسم این نوع میلگرد آهن مشخص است مشخصه بارز آن سطح آجدار آن میباشد.و به راحتی در بتن قرار میگیرد و مشکلات میلگرد صاف را ندارد.
مقاطع آجدار در مقاطع ۶ تا ۵۰ میلی متر تولید میگردد.
میلگرد آهن آجدار شامل دو نوع ، ترمومکانیکی یا TMT و میلگردهای آجدار مقاومت بالا HSD میشوند. دانستن ویژگی های هر نوع میلگرد به بررسی نقش میلگرد در بتن کمک میکند.
میلگردآهن ترمومکانیکی یا TMT
این مقاطع در دمای بسیار بالا تولید شده و دارای استحکام زیادی میباشند. بتنهای تهیه شده با این میلگردها نیز بسیار مستحکم و مقاوماند.
میلگردهای آجدار ترمومکانیکی دارای ویژگی هایی همچون استحکام، انعطافپذیری، جوشپذیری، خمش پذیری و همچنین دارای استانداردهای بالای بینالمللی هستند. از دیگر ویژگی های این مقاطع مقاومت به زنگ زدگی، ضد زلزله و دمای بالا است.
میلگردهای آجدار با مقاومت بالا HSD
این میلگردها دارای سطح آجدار مارپیچی و پیچیده هستند. این مقاطع منحصراً و اساساً برای انواع بتن تهیه میشوند. میلگردهای آجدار مقاومت بالا در مقاطع ۴ تا ۵۰ میلیمتر وجود دارند.
از ویژگی های این محصولات میتوان به سطح کربن پایین که باعث انعطاف پذیری و جوش پذیری مقاطع آجدار مقاومت بالا میشود. به هنگام استفاده با بتن، این مقاطع خاصیت خمشی بسیار بالایی دارند که کار با آنها را در عین استحکام آسان می کند.
انواع میلگرد از لحاظ استحکام
میلگرد اروپایی
عمدتا از منگنز ساخته شده است و کار با آن نیز ساده است. اما این محصول در مناطق زلزله خیز و سازههایی که نیاز به ساختاری یکپارچه دارند، مناسب نیست.
میلگرد فولاد کربن
از آن با نام نوار سیاه نیز یاد میشود، متداول ترین نوع این محصول است. اما از آنجا که این نوع در برابر رطوبت مقاومت زیادی ندارد و دچار زنگ زدگی میشود، برای مناطقی که رطوبت بالایی دارند، مناسب نیست.
اپوکسی پوشش داده شده
همان فولاد کربن است که با اوکسی پوشانده شده است. از این رو 70 تا 1700 برابر فولاد کربن در برابر زنگ زدگی مقاومت دارد. پوشش اپوکسی این نوع میلگرد بسیار ظریف است و هر گونه آسیب به آن بر مقاومت این محصول در برابر زنگ زدگی اثر منفی خواهد داشت .
میلگرد گالوانیزه
تنها 40 برابر نسبت به فولاد کربن در برابر زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارد، اما از آنجا که پوشش گالوانیزه آن در برابر آسیب دیدگی مقاومت بالایی دارد نسبت به میلگرد اپوکسی ارزشمندتر است، البته قیمت بالاتری دارد.
GFRP کامپوزیتی
شبیه فیبرکربن است، در نتیجه هنگام استفاده نباید خم شود. در عین حال GFRP یک نوار بی نظیر برای تقویب بتن است زیرا در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد و سبکتر نیز است. البته این محصول قیمت بیشتری نسبت به میلگرد اپکسی دارد.
میلگرد فولاد ضد زنگ (Stainless steel rebar)
بیشترین قیمت را در بین انواع میلگرد دارد و بهترین تقویب کننده بتن در اکثر پروژهها به حساب میآید. Stainless steel حدود 1500 برابر مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد سیاه دارد. بهعلاوه در کار به راحتی خم میشود.
گروه فولاد کاران تمام توان خود را صرف تامین صحیح ، دقیق و به وقت سفارشات مراجعین عزیز می نماید .
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk