مقالات آموزشی

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن ؛ دسته بندی فولادهای زنگ نزن بر مبنای اختلاف در ساختار و ترکیب شیمیایی آنها بوده که بر این اساس به پنج گروه اصلی زیر تقسیم می‌شوند:

  • فولاد زنگ‌ نزن فریتی
  • فولاد زنگ نزن مارتنزیتی
  • فولاد زنگ‌ نزن آستنیتی
  • فولاد زنگ‌ نزن آستنیتی-فریتی
  • فولاد زنگ‌ نزن رسوب سختی
دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن 2 - دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن ؛ فولادهای زنگ‌ نزن فریتی

این آلیاژها معمولا ۱۱ تا ۳۰ درصد کروم دارند و مقدار کربن آن‌ها کم‌تر از ۰.۱۲ درصد می‌باشد. سایر عناصر آلیاژی به مقدار کم و برای بهبود مقاومت به‌ خوردگی و یا خواصی از قبیل قابلیت ماشین‌کاری اضافه می‌شوند. در فولادهای زنگ‌نزن فریتی به‌علت مقدار کم کربن معمولا دگرگونی آستنیت به فریت انجام نمی‌شود و از این رو عملیات حرارتی‌ پذیر نیستند. اما، بیش‌تر فولادهای زنگ‌ نزن فریتی با مقدار کمی کربن اگر از دماهای بالا آب‌دهی شوند مقداری سخت می‌شوند. به‌دلیل قابلیت جوشکاری، شکل پذیری بهتر و مقاومت به‌ خوردگی خوب باید میزان کربن و نیتروژن این فولادها را در حد خیلی کم نگه داشت.

ورق استیل سوپرفریتی ، مزیت بزرگ این ورق ها مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی تنشی کلریدی می باشد. ساختار فریتی و مقدار کم نیکل مقاومت به خوردگی تنشی را ایجاد میکند. پیش از پیدایش روش های پیشرفته ذوب و تصفیه فلزات، ورق استیل فریتی مقادیر بالایی از عناصر بین نشین مانند کربن و نیتروژن داشتند، که محدودیت هایی را بر روش ساخت، چقرمگی و مقاومت به خوردگی آن ها اعمال می کرد. ساخت استیل فریتی جدید، به خصوص آن هایی که مقدار کروم بالایی دارند، به وسیله روش های AOD، VIM و VOD امکان پذیر شده است. در این روش ها می توان فولادی با عناصر بین نشین کم تولید نمود. در مرحله تصفیه باید دقت داشت که مقدار بین نشین ها را در حد بسیار پایین نگه داشت و کربن و نیتروژن را با عناصری مانند تیتانیم و نایبیم به دام انداخت.

مشخصات ورق استیل سوپر فریتی

  • مغناطیسی و دارای ساختار کریستالی مکعبی مرکز پر
  • مقاومت بالا در دمای محیط
  • کار سختی کم
  • سهولت جوشکاری در گرید های کم کربن
  • با عملیات حرارتی سخت نمی شوند.
  • مقاوم به خوردگی تنش کلریدی
  • حتی در دمای ۳۱۵ درجه سانتی گراد در معرض تردی ۴۷۵ درجه سانتی گراد قرار می گیرد.
  • در معرض تردی هیدروژنی و انتقال نرمی به تردی قرار دارد.

کاربرد ورق استیل سوپر فریتی

ورق استیل سوپرفریتی کاربرد های زیادی در لوله کشی کندانسورهای نیروگاه و مبدل های حرارتی حاوی محلول های کلریدی، آب دریا و آب شور پیدا کرده اند. تیپ های 18Cr–2Mo E-Brite 26-1،  Sea-Cureو AL 29-4 در صنایع شیمیایی و پتروشیمی و همچنین کاربردهای مرتبط با آب دریا استفاده می شوند. آلیاژ E-Brite 26-1 به دلیل مقدار کروم بالا در دماهای بالا مقاومت خوبی را نسبت به اکسیداسیون و سولفیداسیون از خود نشان می دهد. آلیاژ E-Brite در پیش گرمکن ها و رکوپراتورها مورد استفاده قرار می گیرد.

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن

فولادهای زنگ نزن مارتنزیتی

این فولادها ۱۲ تا ۱۷ درصد کروم و ۰.۱ تا ۱ درصد کربن دارند. با عملیات حرارتی سخت می‌شوند و شبیه به فولادهای ساده کربنی، مارتنزیت تشکیل می‌دهند. اگر مقدار کربن آن‌ها حدود ۱%  باشد و عملیات حرارتی مناسبی به‌ کار رود خیلی سخت می‌شوند. مقدار کمی از عناصر دیگر برای بهبود مقاومت به‌ خوردگی، استحکام و چقرمگی به آن‌ها اضافه می‌شود. روش اصلی سخت کردن این آلیاژ استحاله فاز آستنیت به مارتنزیت با خنک کردن ان در هوا یا روغن است.

فولادهای زنگ نزن آستنیتی

این فولادها آلیاژهای سه‌ تایی با ۶ تا ۲۲ درصد نیکل می‌باشند. شبیه به فولادهای زنگ‌نزن فریتی، با عملیات حرارتی نمی‌توانند سخت شوند. اما معمولا در دمای محیط ساختار آن‌ها آستنیتی است، شکل‌ پذیرترند و معمولا مقاومت به‌ خوردگی بهتری نسبت به فولادهای زنگ‌نزن فریتی دارند. برای جلوگیری از خوردگی بین دانه‌ ای، روی بیش‌تر فولادهای زنگ‌نزن آستنیتی باید عملیات حرارتی خاصی انجام شود و یا ترکیب شیمیایی آن‌ها اصلاح شود.

ورق استیل سوپر آستنیتی ، این فولادها بر اساس مقدار مولیبدن طبقه بندی می شوند و معمولا مقدار مولیبدن این فولادها ۴.۵ تا ۷ درصد است. افزودن ۰.۳ تا ۰.۵ درصد نیتروژن استحکام تسلیم دو برابر ورق استیل معمولی را ایجاد می کند. درصد بالای نیکل (۱۸ تا ۳۱ درصد) به همراه درصد بالای کروم و مولیبدن به آلیاژها مقاومت به خوردگی تنشی عالی می دهد. مس به برخی از آلیاژها افزوده می شود تا مقاومت به محیط کاهنده مانند اسید فسفریک داغ، اسید استیک و اسید سولفوریک رقیق را افزایش دهد.

ورق استیل سوپر آستنیتی با ۴.۵ درصد مولیبدن

ورق استیل آستنیتی با 4.5 درصد مولیبدن مانند AL 904L ،254SLX و JS700 مقاومت مناسبی را به خوردگی در آب دریا به عنوان سیستم لوله کشی از خود نشان داده اند. این ورق استیل جوش پذیری و کارپذیری خوبی داشته و به اشکال مختلف مانند لوله، ورق و فورجینگ ها در دسترس هستند. مقدار نیتروژن در محدوده 0.4 تا 0.5 درصد مقاومت خوبی را در برابر حفره دار شدن و خوردگی شیاری دارند. درصد بالای نیکل (25%) و مولیبدن (4.5%) مقاومت خوبی را در برابر خوردگی تنشی کلریدی نشان می دهد. آن ها هم چنین مقاومت به خوردگی بین دانه ای خوبی از خود نشان می دهند. کلر زنی برای کنترل تخریب میکروبیولوژیکی برای کاهش خوردگی زیر رسوبات ضروری است، سطوح فلنج و واشر دار در آب های شور و دریا در معرض خوردگی شیاری قرار دارند.

فولاد زنگ نزن آستنیتی-فریتی ( دوتایی )

فولادهای زنگ نزن آستنیتی-فریتی که به آنها فولاد زنگ نزن دوتایی یا دوپلکس نیز می گویند از پرکاربردترین نوع این فولادها هستند. در ریز ساختار این فولادها، ۵ تا ۴۰ درصد فریت وجود دارد که در زمینه آستنیتی آن پخش شده است و بسته به نوع خاص آلیاژ و اینکه از عناصر فریت زا یا آستنیت زا استفاده شده باشد، متفاوت است. فولاد زنگ نزن آستنیتی-فریتی قابلیت جوشکاری خوبی داشته که به علت وجود فاز فریت بوده و نیز مقاوم در برابر خوردگی می باشد. همچنین این فولادها در برابر خستگی مقاومت خوبی داشته و نسبت به فولاد زنگ نزن فریتی چقرمگی و داکتیلیته بهتری دارد.

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن ؛ فولادهای زنگ نزن رسوب سختی

این آلیاژها معمولا ۱۰ تا ۳۰ درصد کروم و مقدار متغیری نیکل و مولیبدن دارند. با اضافه کردن تیتانیم، آلومینیم و مس فاز رسوب سختی تشکیل می‌شود. این آلیاژها برای بسیاری از کاربردها مناسب‌ بوده و بدون کاهش چشم‌گیری در مقاومت به‌ خوردگی دارای استحکام مکانیکی بالایی می‌باشند. بیش‌تر این آلیاژها حتی در دماهای بالا استحکام مطلوبی دارند.

دسته‌بندی فولادهای زنگ نزن
گروه صنعتی فولاد کاران

گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینه‌ی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورق‌های آلیاژی , ورق‌های روغنی و سیاه و گالوانیزه‌ی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran

فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948

لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6

پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk

آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran

مطالعه مطالب بیشتر

میلگرد CK45
میلگرد

میلگرد CK45

میلگرد CK45 میلگرد CK45 یکی از انواع میلگردهای فولادی است که به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی خاص خود، در

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من