تفاوت فولاد CK45 و MO40
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
خانه » مقالات آموزشی » مقالات » کاربرد آهن در صنایع دستی
کاربرد آهن در صنایع دستی ؛ استفاده از آهن در تولید صنایع دستی یکی از فعالیتهای محبوب در بسیاری از جوامع است و نقش مهمی در رشد اقتصادی و فرهنگی یک کشور ایفا میکند. برخی از این صنایع، به عنوان بخشی از تاریخ و هویت یک کشور به ثبت جهانی رسیدهاند. آهن، به عنوان یکی از مواد اولیه اساسی در صنایع دستی، برای ساخت انواع اشیاء مورد استفاده قرار میگیرد. در این صنایع، انواع مختلفی از آهن استفاده میشود که هر کدام مناسب کاربردهای خاص خود را دارند.
مثالهایی از کاربردهای آهن در صنایع دستی عبارتند از: ساخت ظروف، کارد، چاقو، کمان، تیر، درب و پنجره و غیره. در صنایع دستی ایران نیز انواع مختلفی از آهن استفاده میشود که برای ساخت اشیاء مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، در صنایع دستی شهر یزد، آهن به عنوان یکی از مواد اولیه اصلی برای ساخت قلمزنی، مشبک و حصیری استفاده میشود.
آهن به انواع مختلفی تقسیم میشود که شامل آهن نرم، آهن سخت، آهن فولادی و آهن ضد زنگ است. هر نوع آهن با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی خود، مناسب کاربردهای خاصی در صنایع دستی دارد. به طور کلی، آهن به عنوان یکی از مهمترین مواد اولیه در صنایع دستی با توجه به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خود، در ساخت انواع اشیاء هنری و کاربردی به کار میرود.
فلزکاری نوعی هنر شکل دهی و تزئین فلزات است که به روش های مختلفی این کار انجام می شود و سطح فلزات را شکل می دهند. آهن به عنوان یکی از رایج ترین و در دسترس ترین فلزات موجود در زمین است که می توان آن را در انواع مختلف و با کیفیت های مختلف تهیه و با قیمتی مناسب به نسبت دیگر فلزات همچون طلا و مس خریداری نمود.
از ویژگی های آهن می توان به مقاومت بالای آن اشاره نمود که می تواند در برابر ضربه و نیروهای وارده تحمل بالایی داشته باشد. از دیر باز برای ساخت هر قطعه ترجیح می دادند از آهن استفاده کنند تا ماندگاری بالایی داشته باشد. همانطور که مشاهده می کند صنایع به جا مانده از گذشته بیشتر به از فلز آهن هستند.
از دیگر ویژگی های آهن، تنوع و وجود انواع مختلف آن است. که بسته به کیفیت و ساختاری که دارد می تواند برای هر کاربردی مفید باشد. از انواع آهن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
صنایع دستی که از فلزات ساخته می شوند عبارتند از: دوات گری، حکاکی روی فلز، قلم زنی، مشبک فلز، ملیله کاری، زرگری، کوفته گری (طلاکوبی، نقره کوبی، مس کوبی)، ورشوسازی، چلنگری، زمودگری، قفل سازی، ریخته گری، زیورسازی و نیز آثار فلزی ترکیبی شامل جنگ افزارسازی، ضریح سازی، علامت سازی و چاقوسازی.
با توجه به این که از فلز آهن در صنایع دستی بسیاری استفاده می گردد، می توان در کل هنرها و صنایع دستی فلزی را از نظر نوع یا ماهیت و کاربرد تفکیک نمود.
از نظر نوع و یا ماهیت می توان صنایعی همچون دواتگری (چکش کاری)، فیروزه کوبی، مس کوبی، نقره کوبی، قفل سازی، حکاکی، انواع قلم زنی، طلاکوبی روی فولاد، اسلحه سرد و گرم، ملیله کاری، میناکاری، زیورآلات و زینت آلات فلزی، ساخت ضریح اشاره نمود. که شاید اسامی برخی از آن ها برایتان آشنا نباشد اما مطمئنا آن ها را چندین بار به چشم دیده اید.
از نظر کارایی نیز می توان به ۳ دسته تفکیک نمود؛ دسته اول، اشیا فلزی مورد استفاده و کاربردی همچون ادوات فلزی و یراق آلات حیوانات، دسته دوم؛ کاربرد تزئینی همچون تولید زیورآلات و دست سازهای قلم زنی و دسته سوم؛ ظروف مانند ظرف های ملیله.
برای ساخت صنایع دستی فلزی نیاز است حتما دو مرحله اساسی ساخت و شکل دهی و دیگر مزین سازی طی گردد. اگر در بازار صنایع دستی شهرهای تاریخی همچون اصفهان قدم زده باشید خواهید دید برای ساخت صنایع دستی فلزی چندین مرحله را پشت سر می گذرانند که عبارتند از:
بسته به هنر و صنعت مورد نظر، می توان روشی را انتخاب و از آن برای تولید صنایع دستی فلزی استفاده نمود.
بعد از شکل گیری و قالب گیری ظرف یا جسم مورد نظر، می بایست آن را به وسیله طرح ها و روش های گوناگون تزئین نمود.
کاربرد آهن در صنایع دستی
ظروف مسی و زیور آلات به صنایع دستی فلزی مربوط هستند. از جمله این صنایع دستی فلزی می توان به چاقوسازی، قفل سازی، ضریح سازی، طلا کوبی و… اشاره کرد. در ادامه برخی از هنرها و صنایع دستی فلزی پرکاربرد یا جذاب ایرانی که در داخل و خارج از کشور با تاکید بر نقش و کاربرد فلزاتی مانند طلا، نقره، مس و فولاد در آنها ارائه شده است، به صورت تخصیص یافته شده معرفی می کنیم. تا بدین ترتیب بتوان کاربرد آهن در صنایع دستی را به وضوح نمایش دهیم.
یکی از صنایع دستی پر استفاده، چاقوسازی است که می توان آن را جز صنایع دستی استان زنجان دانست که شهرت و محبوبیت فراوانی نه تنها در ایران بلکه در خارج از ایران پیدا کرده است. متداول ترین طرح چاقو یک لبه ی تیز فلزی است که به یک دسته پیوند داده می شود. اما از گذشته تا به اکنون این طرح ها تغییر شکل داده اند و روند کنونی خود را پیدا کرده اند. از لحاظ کاربرد چاقو ها انواع مختلفی دارد مانند حکاکی، غذاخوری، میوه خوری، گل کندن و …. دارند که نیاز است به کاربردی که خواهند داشت، ساخته و پرداخته گردند.
برای ساخت این صنایع دستی می بایست از فولاد استفاده کرد. گفته می شود بهترین فولاد مورد استفاده برای ساخت چاقو، فولاد دمشقی می باشد که از چند گرید ۱۵N20 (L-6)، O1، ۲۰۳E ASTM، ۱۰۹۵، ۱۰۸۴، ۵۱۶۰، W-2 و ۵۲۱۰۰ برخوردار است.
برای ساخت چاقو می توان از فلزات دیگری مانند اشیای کارکرده فلزی و قطعات فلزی صنعتی نیز استفاده نمود اما فولاد دمشقی بهترین کیفیت را داراست.
انواع قفل های فولادی را می توان از جمله قفل های ابتدایی و مستحکم دانست. که رفته رفته کاربرد آن شاید کمتر شده اما هنوز هستند کسانی که از این قفل ها استفاده کنند. قفل های تولیدی علاوه بر استحکام دارای نقوش زیبا و پر زرق و برقی هستند که در کنار کارایی بالا، زیبایی دوچندانی دارند. برای ساخت قفل های فولاد از ابزارهای زیادی استفاده می کنند تا بتوانند ورق فولادی و یا مفتول آهنی مورد کاربرد را خم نمود و برش داد. برای ساخت ترجیحا از فولاد که نوعی آهن است استفاده می گردد.
ضریح سازی با آلیاژ های طلا، نقره و مس است که بر روی مزارهای امامزاده ها و بزرگان دینی استفاده می گردد. به تعبیر دیگر، ضریح یک محفظه و اتاقک مستطیل شکل است که فضای مقبره را از اطراف جدا می کند. این صنعت در اصفهان پیشینه بالایی دارد و مجموعه ای از هنرهای خطاطی، منبت کاری، قلمزنی و …است.
ضریح سازی از صنایع دستی فلزی و نوعی فلز کاری است که با توجه به وجود اماکن مذهبی متعدد و علایق دینی مردم در کشور ما، جایگاه ویژه ای دارد و برای درهای اماکن متبرکه نیز از آن استفاده می شود. این صنعت و هنر در اصفهان، قدمت ویژه ای دارد و مجموعه ای از هنرهای نگارگری، خطاطی، قلم زنی، منبت کاری، طلاکاری و… در آن نقش دارد.
قلم زنی از دیگر صنایع فولادی است که از فلزات به خصوص آهن در آن استفاده می شود. در این روش با استفاده از ابزارهای مختلف که دارای مراحل گوناگونی نیز می باشد، ضربات و ریزه کاری های متعددی بر روی ظرف انجام می گردد. برای اینکار نیز از ابزارهای فلزی همچون دستگاه خم کاری، سندان، چکش و انواع قلم استفاده می شود.
فرآیند مشبک کاری نیز یکی دیگر از انواع صنایع دستی فلزی ایرانی است که در دوره های مختلف از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. مشبک کاری در عمل هم جنبه زیبایی دارد و هم جنبه کارایی.
در گذشته برای ساخت مواردی همچون جا شمعی ها از این هنر استفاده می شد. در این مورد از اره مویی و چکش استفاده می شود تا اشکال مشبک مانندی بر روی ظرف ایجاد گردد.
در این هنر، حکاکی به گونه ای است که تمام اشکال مندرج بر روی فلزات همگی به صورت برجسته هستند و اثری از فرورفتگی در آن نیست. این هنر نیز از دیگر صنایع دستی است که در آن از فلزات استفاده می شود.
طلاکوبی روی فولاد یکی از رشته های صنایع دستی فلزی است. همچنین مشتریان محدود و مخصوصی را دارد. امروزه طلاکوبی روی مجسمه های پرندگان و حیوانات صورت میگیرد. پایه های خودکار ، تندیس و غیره هم در این صنعت شکل می پذیرند که به قیمت بسیار بالایی به فروش میرسد.
صنایع دستی فلزی از قدیم یکی از هنرهای مردمان ایرانی است. اصفهان پایتخت علم و فرهنگ ایران است. که توانسته هنرها و صنایع دستی بسیاری به دنیا عرضه بدارد.. در این استان صنایع دستی چون خاتم کاری، میناکاری، مسگری، قلمزنی، قلمدان سازی، ملیله سازی، فیروزه کوبی، منبت کاری، مینیاتور و نگارگری، گرهچینی و مشبک، کاشی سازی، سفالگری و سرامیک سازی، گچ بری، قلم کاری، زری بافی، مخمل بافی، قالیبافی و سکمه دوزی بسیار شناخته شده اند. اما در بین این صنایع مواردی چون موارد زیر از آهن به عنوان ماده اولیه برای تولید استفاده می کنند:
فلزکاری نوعی هنر شکل دهی و تزئین فلزات است. که یه روش های مختلفی این کار انجام میشود و سطح فلزات را شکل می دهند. در این موارد علاوه بر استفاده از آهن از فلزات دیگر همچون نقره، طلا و مس نیز بهره می گیرند.
همانطور که در قسمت انواع صنایع دستی فلزی ذکر شد، هنرهای فلزکاری و کار بر روی آهن متنوع هستند و شامل زیر مجموعههای مختلفی مانند طلاکوبی، ضریح سازی، چاقو سازی و غیره میشوند. استقبال از صنایع دستی به خصوص در ایران و دیگر نقاط جهان در فضای زندگی مدرن به علت ارزش زیباییشان بیشتر گردیده است.
آهن و فلزات ، به عنوان ماده اولیه این هنرها، دارای کاربردهای بسیاری هستند. این مواد اولیه باعث افزایش کیفیت و عمر مفید تجهیزات تولیدی در این صنایع شوند. به عنوان مثال، در صنعت چاقوسازی، آهن به عنوان یک ماده اولیه بسیار ارزشمند مورد استفاده قرار میگیرد و چاقوهای با کیفیت بالا تولید میشوند.
با توجه به اینکه آهن و فلزات در دسترس تمامی صنایع دستی هستند، میتوان گفت که این مواد اولیه در ساخت تجهیزات و وسایل مورد استفاده در زندگی روزمره نیز نقش بسیار مهمی دارند. از جمله کاربردهای آهن در زندگی روزمره میتوان به ساخت ابزارهای خانگی، پوشاک، ماشینآلات صنعتی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
تسمه CK45 چیست؟ تسمه CK45 یکی از محصولات فولادی مهم و پرکاربرد است که به دلیل خواص مکانیکی برتر و
لوله مانیسمان رده 80 چیست؟ مانیسمان رده 80 یا لوله مانیسمان رده 80، یکی از انواع لولههای بدون درز (Seamless)
به شما قول میدهیم که ایمیل شما بصورت امانت پیش ما خواهد بود و آن را به هیچ شرکت تبلیغاتی نخواهیم داد.
لطفا برای دریافت آخرین مطالب ارزشمند فولادکاران، ایمیلتان را در کادر روبرو وارد کرده و دکمه ارسال را فشار دهید.
استحکام سازه های خود را از ما بخواهید - پلی برای آینده محکم
گروه صنعتی توسعه تجارت فولاد کاران از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است. همچنین این شرکت خدماتی چون برشکاری فولاد های آلیاژی با دستگاه های تمام اتوماتیک با پرسنل مجرب با بالاترین دقت و در سریعترین زمان ممکن و همچنین تابگیری انواع مقاطع فولادی اعم از ورق و میلگرد و چهار پهلو و … با دستگاه پرس قابل انجام میباشد.