تفاوت فولاد CK45 و MO40
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
خانه » مقالات آموزشی » ورق گالوانیزه ، خواص و ترکیب شیمیایی ، خواص مکانیکی ، روند تولید و کاربرد
ورق گالوانیزه به ورق فولادی گالوانیزه شده توسط روی گفته میشود. یکی از روشهای محافظت از خوردگی گالوانیک است . که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایهای از فلز محافظ (که معمولاً فلز روی است) انجام میشود.
خواص و ترکیب شیمیایی
ورق ها از نظر نحوه ساخت به دو دسته فولاد سرد و فولاد گرم تقسیم میشوند.
ورق گالوانیزه در دسته ورقهای سرد قرار میگیرد. روند تولید ورق گالوانیزه، دردمای پایین و تحت فشار بالا میباشد.
متریال ورق گالوانیزه، فولاد ST37 می باشد. فولاد ST37 دارای عناصر کربن، سیلیس، منگنز و مقادیر کمی وانادیم می باشد که یک لایه محافظ از فلز روی (Zn)، سطح ورق را پوشانده است. که هر یک از این شاخص ها روی قیمت ورق گالوانیزه تاثیر دارد.
این لایه محافظ موجب افزایش مقاومت ورق در برابر خوردگی و یا زنگ زدگی می شود. در نتیجه استفاده از ورق گالوانیزه در هوای آزاد و یا محیط هایی که در معرض رطوبت می باشد، مناسب است. علت استفاده از فلز روی، خواص ذاتی این عنصر و همچنین پتانسیل الکتریکی بالای آن میباشد.
خواص مکانیکی
ورق های گالوانیزه با توجه به استاندارد های متفاوت دارای خواص مکانیکی متفاوتی نیز می باشند. گرید DX51D دارای خواص نیمه کششی می باشد. گرید DX53D دارای خصوصیات ضد پیری میباشد و برای صنایعی که دارای کشش بسیار می باشد، استفاده میشود.
برای تولید ورق گالوانیزه روشهای متعددی وجود دارد . پرکاربردترین و مقرون به صرفه ترین آنها روش غوطه وری میباشد.
یکی از مزیتهای نورد در دمای پایین ریزساختار شدن ورق است که باعث استحکام بیشتر آن میشود . همچنین در دمای پایین میزان اکسیداسیون سطحی ورق و آلودگیهای سطحی آن کاهش مییابد. همچنین روانکاری و روغن کاری حین نورد در دمای پایین امکان پذیر است.
پس از تولید ورق فولادی با ضخامت مورد نظر معمولا یک مرحله نهایی اسیدشویی برای حذف آلودگیها انجام میشود و با استفاده از روش غوطه وری فلز روی را روی سطح ورق پوشش میدهند و سطح رویین شده بوجود میآید.
برای تولید ورق گالوانیزه ، فولاد ST37 در دمای بالا نورد می شود سپس به دلیل حذف آلودگی و اکسداسیونی که بر روی ورق اتفاق افتاده است، مرحله اسید شویی انجام می گیرد. در مرحله بعدی نورد سرد در دمای پایین انجام می گیرد تا به ضخامت مورد نظر خود برسد.
انجام نورد سرد دارای مزیت های بسیاری می باشد . مهمترین آن، ریزساختار شدن ورق می باشد. ریز ساختار شدن ورق گالوانیزه موجب می شود تا استحکام ورق افزایش پیدا کند.
ورق فولادی وارد حمام مذاب روی میشود و از سمت دیگر حمام در حالی که پوششی از روی بر آن ایجاد شده خارج میشود. همزمان با خروج ورق ضخامت این لایه با یک دستگاه هواجت کنترل میشود و سپس مرحله خنک کاری ورق انجام میشود و ساختار ریزدانه ی روی که به گل گالوانیزه معروف است روی آن شکل میگیرد. اندازهی دانه ها بستگی به سرعت خنک کاری ورق دارد.
بعد از تولید ورق با ضخامت نهایی، غوطه ورسازی در حمام مذاب فلز روی ، نهایتا ورق دارای پوششی از روی می شود. بعد از خروج از حمام مذاب روی و فرآیند کنترلی هواجت، مرحله خنک کاری ورق را انجام میگردد.
در این مرحله باید دقت داشت تا ورق کاملا خشک شود و سپس رول شدن ورق انجام گیرد. زیرا خیس بودن ورق، موجب ایجاد خط بر روی ورق می شود.
یکی از کاربرد های این ورق در جوشکاری می باشد . زیرا سطح آن را روی پوشانده است. فلز روی دارای نقطه ذوب پایین می باشد . فلز نرم به حساب می آید . در نتیجه در جوشکاری به الکترود می چسبد و آلیاژ روی- مس را تشکیل میدهد. هرچه میزان روی بالا تر باشد، واکنش فوق قویتر صورت می گیرد.
انواع پرداخت و کیفیت سطوح
استانداردهای اروپایی برای فولادهای گالوانیزه غوطه وری داغ، کیفیت سطح و پرداخت پوشش را به طور جداگانه مشخص و تعیین می کنند.
NA: گل نرمال (Spangle ) حاصل مستقیم خط تولید (بدون فرآیند اضافه) کیفیت سطح نرمال و برای سطوح غیر نمایان
MA: گل ریز شده (Minimized spangle ) حاصل مستقیم خط تولید بدون فرایند اضافه
MB: گل ریز شده، سطح بهبود یافته، مناسب برای سطوح نمایان
MC: گل ریز شده، کیفیت سطح عالی، مناسب برای سطوح نمایان با رنگ آمیزی ویژه
کاربرد ها
برای ساخت لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه و شیروانی منازل که عمدتا در معرض رطوبت شدید هستند از ورق گالوانیزه استفاده میشود که مقاومت به خوردگی خوبی دارند.
این ورق در صنایعی که عمدتا نیازبه مقاومت در مقابله با رطوبت و اکسیداسیون متصور است بیشتر مورد بهره برداری و مصرف قرار می گیرد . در بعضی صنایع برای افزایش مقاومت پس از استفاده ، سطح مورد نظر را با پوششی از رنگ هم می پوشانند تا مقاومت بیشتر و عمر بالاتری داشته باشد .
قیمت این ورق با توجه به ضخامت و عرض آنها تعیین میشود و معمولا قیمت ورق گالوانیزه نازک تر به دلیل فرآیند ساخت سخت تر کمی بیشتر از ورقهای ضخیم است.
این محصول عمدتا از ضخامت 0.18 میلی متر تا ضخامت 6 میلی متر تولید می شود. عرض آن نیز به صورت 1000 و یا 1250 می باشد. محصول تولید شده به صورت رول( به صورت معمول وزن هر رول بین 5 تا 7 تن است) از کارخانه تولید اولیه خارج می شود وقبل از ورود به بازار مصرف در کارخانه های برش یا در کارگاهها ی مصرف به اندازه مطلوب برش می خورد .
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
تسمه CK45 چیست؟ تسمه CK45 یکی از محصولات فولادی مهم و پرکاربرد است که به دلیل خواص مکانیکی برتر و
لوله مانیسمان رده 80 چیست؟ مانیسمان رده 80 یا لوله مانیسمان رده 80، یکی از انواع لولههای بدون درز (Seamless)
به شما قول میدهیم که ایمیل شما بصورت امانت پیش ما خواهد بود و آن را به هیچ شرکت تبلیغاتی نخواهیم داد.
لطفا برای دریافت آخرین مطالب ارزشمند فولادکاران، ایمیلتان را در کادر روبرو وارد کرده و دکمه ارسال را فشار دهید.
گروه صنعتی توسعه تجارت فولاد کاران از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است. همچنین این شرکت خدماتی چون برشکاری فولاد های آلیاژی با دستگاه های تمام اتوماتیک با پرسنل مجرب با بالاترین دقت و در سریعترین زمان ممکن و همچنین تابگیری انواع مقاطع فولادی اعم از ورق و میلگرد و چهار پهلو و … با دستگاه پرس قابل انجام میباشد.