تفاوت فولاد CK45 و MO40
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
خانه » مقالات آموزشی » ورق قلع اندود چیست ؟ روش تولید ، ویژگی ها ، استانداردها و مصارف آن کدامند ؟
ورق قلع اندود انواع متنوعی دارند وبر اساس نوع آن ها و کاربرد شان در مصارف متعددی مورد استفاده قرار می گیرند.این محصول نیز یکی از انواع صدها ورقی می باشد که در بازار موجود هستند.
این محصول از نظر ماهیت تولیدی شباهت بسیار زیادی به ورق گالوانیزه دارد چرا که فلز مادر هر دو از جنس فولاد است و تنها تفاوتشان در پوشش می باشد.
ورق های قلع اندود با فلز قلع پوشش داده شده اند. وجود این لایه نازک قلع زمان فرسایش ورق را به تعویق انداخته و حالتی ضد زنگ دارد در نتیجه می توان در محیط های مرطوب و مستعد بارش از آن بهره گرفت.
ورق قلع اندود از جمله ورق های سرد پوشش دار هستند که کاربردهای خاص خود را دارند. به طور کلی ورق ها به دو دستهی ورق سرد و گرم تقسیم بندی میشوند.
تاریخچه تولید این محصول
ایده ساخت ورق های قلع اندود قرن ها قبل به ذهن انسان رسیده است . در ابتدا مواد غذایی به واسطه نمک سود کردن نگهداری و استفاده می شد کم کم ایده ساخت ظروف مطرح گردید .
در پی آن ظرف غذایی امروزی پدیدار شد. سال ها گذشت و انسان ها به فکر بستری جهت نگهداری مواد غذایی بدون بروز مشکل بودند تا این که در سال 1665 میلادی ایده ساخت قوطی های فلزی در انگلستان شنیده شد.
شخصی به نام نیکلاس برای اولین بار به کمک آهن توانست ظروفی را با هدف نگهداری مواد غذایی تهیه کند. در این شیوه از ورق های قلع اندود شده بهره گرفته شد. سال ها پس از تکامل این نسل از قوطی ها به شکل امروزی خود در آمدند .
این ورق با توجه به ماهیت کاربردی علاوه بر صنعت در ساخت نیز مورد توجه قرار دارد. تولید کنندگان فولاد بسیاری در سطح کشور نسبت به تولید این محصول اقدام می کنند .
این دسته از محصولات با تبعیت از استانداردهای ملی و بین المللی تولید می گردند از جمله استانداردهای تدوین شده برای تولید ورق قلعی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
معمولا از ورق های گرم برای تولید ورق سرد استفاده میشود و ضخامت ورق های سرد کمتر از ورق گرم است.
ورق سرد قبل از هر چیزی اسیدشویی میشود تا اکسیدهای سطحی آن از بین برود، سپس در چند مرحله تحت غلطکهای پرفشار نورد سرد میشوند تا به ضخامت مورد نظر برسند.
ورق قلع اندود (Tinplate)، در واقع ورق روغنی است که با ضخامت مشخصی از یک لایه قلع و کروم پوشیده شده است. این لایه محافظ مقاومت ورق را در برابر خوردگی افزایش میدهد. ورق قلع اندود شباهتهای زیادی به ورق گالوانیزه دارد.
ورق قلع اندود اولین بار جهت ساخت قوطی کنسرو برای نگه داری غذا تولید شد. این ورق به واسطه خواصی که دارد علاوه بر کاربرد فراوان در قوطی سازی در ساخت بعضی ظروف آشپزخانه، برخی قطعات خودرو مثل فیلتر روغن و واشرهای درزبند سرسیلندر، کاور باتری و در برخی مواقع در نمای سازه ها به کار میرود.
تفاوت روش غوطهوری و روش الکترولیت
دو روش اصلی برای تولید ورق قلع اندود وجود دارد، روش غوطه وری و روش الکترولیت. روش غوطه وری روش قدیمی تر در تولید این محصول میباشد.
روش غوطه وری مشابه روشی است که برای تولید ورق های گالوانیزه استفاده میشود. روش غوطه وری به دو صورت پیوسته و غیرپیوسته قابل پیاده سازی است. مشکل اصلی روش غوطه وری تراکم پایین قلع روی سطح میباشد . در صورت استفاده از روش جدیدتر الکترولیت تراکم لایه نشانی روی سطح فولاد بیشتر میشود.
روش الکترولیت به این ترتیب است که نیاز به یک اختلاف پتانسیل مشخص و یک حمام الکترولیت به عنوان هادی یون ها نیاز است . معمولا از اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک ضعیف استفاده میشود .
برای انجام لایه نشانی قلع روی فولاد نیاز است تا ورقی از جنس قلع به قطب مثبت متصل شود و در نقش آند در فرآیند ایفای نقش کند و ورق فولادی باید در قطب منفی به عنوان کاتد قرار بگیرد. با شروع فرآیند و اعمال اختلاف پتانسیل ورق قلع خورده میشود و فلز قلع روی ورق فولادی مینشیند . به این ترتیب ورق قلع اندود تولید میگردد.
البته ورق قلع اندود از یک لایه تشکیل نشده و در چند مرحله پوشش های مختلف از جنس های مختلف روی فولاد پوشانده میشود. لایه نزدیک به سطح ورق آلیاژی از قلع و آهن است، لایه بعدی قلع و بعد از آن کروم با چگالی مشخصی لایه نشانی میشود.
در لایه آخر معمولا از نوع خاصی روغن آلی استفاده میشود که طول عمر لایه محافظ را بیشتر میکند در برخی مواقع از یک لایه پلیمر در لایه آخر استفاده میشود .
با توجه به فلز پایه فولاد و پوشش دهی سطح می توان اذعان داشت که مقاومت محصول مذکور بسیار ستودنی است علاوه بر استحکام خصوصیات بازر این محصول عبارت اند از:
خرید و فروش
خرید و فروش ورق قلع اندود بر خلاف سایر ورق ها به صورت شیت (Sheet) با ابعاد مشخصی به صورت کیلویی صورت میگیرد.
ضخامت پرفروشترین ورقهای قلع اندود از 0/17 تا 0/4 میلیمتر میباشد. همچنین خرید و فروش ورق قلع اندود در بازار آهن آلات توسط برندهای وارداتی قزاق، روس، چینی و کرهای هم انجام میشود. قیمت ورق قلع اندود وابسته به ضخامت و برند آن میباشد.
کاربرد های این محصول
موارد زیر از کاربردهای بارز ورقی است که با قلع پوشش داده شده است:
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
تسمه CK45 چیست؟ تسمه CK45 یکی از محصولات فولادی مهم و پرکاربرد است که به دلیل خواص مکانیکی برتر و
لوله مانیسمان رده 80 چیست؟ مانیسمان رده 80 یا لوله مانیسمان رده 80، یکی از انواع لولههای بدون درز (Seamless)
به شما قول میدهیم که ایمیل شما بصورت امانت پیش ما خواهد بود و آن را به هیچ شرکت تبلیغاتی نخواهیم داد.
لطفا برای دریافت آخرین مطالب ارزشمند فولادکاران، ایمیلتان را در کادر روبرو وارد کرده و دکمه ارسال را فشار دهید.
گروه صنعتی توسعه تجارت فولاد کاران از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است. همچنین این شرکت خدماتی چون برشکاری فولاد های آلیاژی با دستگاه های تمام اتوماتیک با پرسنل مجرب با بالاترین دقت و در سریعترین زمان ممکن و همچنین تابگیری انواع مقاطع فولادی اعم از ورق و میلگرد و چهار پهلو و … با دستگاه پرس قابل انجام میباشد.