مقالات آموزشی

ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

ورق روغنی از مهمترین انوع ورق سرد می‌باشد . برای تولید ورق نیاز به استفاده از روش نورد پرفشار است این فرآیند در دو حالت دما بالا و دما پایین انجام می‌شود.

ورق روغنی

محصولات تولید شده به روش ورق سرد معمولا از ضخامت نهایی کمتری برخوردارند . همچنین شکل ظاهری آن‌ها به دلیل اکسیداسیون بسیار کم سطح و اسید شویی، براق‌تر و زیباتر می‌باشد.

ورق روغنی

محصول خروجی نورد سرد بدون اعمال پوشش به “ورق روغنی” معروف است. ورق روغنی در واقع پایه ساخت ورق های پوشش داده شده مثل ورق گالوانیزه، ورق قلع اندود، ورق رنگی و .. می‌باشد. 

ورق روغنی


انواع استاندارد و کاربرد ورق های روغنی

این محصول در استانداردهای مختلفی تولید می‌شود، استاندارد ST12 معرف ورق های روغنی معمولی می‌باشد که در ساخت قطعات معمولی خودرو و قطعات الکترونیکی کاربرد دارد. 

ورق روغنی


ST13 که قابلیت کشش دارد برای ساخت قسمت‌هایی از بدنه خودرو و گلگیر که در مراحل تولید نیاز به شکل دهی دارد استفاده می‌شود. 

ورق روغنی


ST14 با نام ورق روغنی فوق کشش شناخته می‌شود و قابلیت کشش آن بیشتر از سری ST13 است و در ساخت قطعات با روش تولید تغییر شکل شدید کاربرد دارد.

ورق روغنی


 از استانداردهای دیگری هم برای تولید ورق روغنی استفاده می‌شود مثل استاندارد EK2 که نشان دهنده ورق روغنی لعاب پذیر است و در ساخت بدنه یخچال و اجاق گاز که نیاز به اعمال لعاب دارد استفاده می‌شود. 

ورق روغنی 6 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی


همچنین ورق QSTE هم در صنعت پرکاربرد است و ویژگی ضد سایشی مناسبی دارد، برای مثال در ساخت قطعات زیرین خودرو که در معرض برخورد با زمین و سایش قرار دارند ازاین نوع ورق استفاده می‌گردد.

ورق روغنی

ابعاد قابل عرضه

این محصول در ضخامت های 0/3 تا 3 میلیمتر تولید می‌شود و مهمترین مشخصه حین خرید ضخامت آن می‌باشد. همچنین عرض ورق های تولیدی 100 یا 125 سانتی متر می‌باشد. محصول خروجی کارخانه به شکل رول می‌باشد و خرید و فروش و قیمت ورق روغنی در بازار آهن آلات بر حسب کیلوگرم انجام می‌شود.

ورق روغنی 9 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

تفاوت ورق روغنی و ورق سیاه

روش تولید ورق سیاه نورد گرم و روش تولید ورق روغنی نورد دما پایین می‌باشد . ورق روغنی از لحاظ شکل ظاهری در مقایسه با ورق سیاه، روشن تر و براق تر می‌باشد .

ورق روغنی 8 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

به واسطه خواص شکل پذیری و استحکام مناسب و همچنین شکل ظاهری در ساخت قسمت های مختلف خودرو مثل بدنه، اگزوز، گلگیر، قسمت های زیرین بدنه خودرو و همچنین ساخت بدنه لوازم خانگی مثل اجاق گاز و یخچال، کاربرد دارد.

ورق روغنی 10 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

ورق‎هایی هستند که معمولا بخاطر ظاهر صاف و شفافشان مورد استفاده قرار می‎گیرند چرا که ورق سیاه بعد از انجام فرآیند نورد سرد زبری سطح خود را از دست می‎دهد و کاملا یک ‎دست می گردد.

ورق روغنی 11 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی


از تفاوت‎های دیگر میتوان به استحکام آن اشاره نمود چرا که فرآیند نورد خود باعث افزایش استحکام سطحی ورق می‎شود.

ورق روغنی 12 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی


از نظر ضخامت، ضخامت ورق‎های سیاه بیشتر از ورق‎های روغنی می‎باشد. همین امر باعث افزایش قیمت ورق‌های روغنی می‌گردد.

ورق روغنی 13 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی


ورق‎های روغنی معمولا برای کاربرد‎هایی که شکل ‎دهی زیادی دارند و یا نیازمند کشش هستند مورد استفاده قرار می‎گیرند. چرا که این ورق‎ها بسیار نرم هستند. ورق‎های روغنی خود دارای 3 استاندارد st12 و st13 و st14 هستند ودر بین این سه استاندارد st14 نرم تر از دو استاندارد دیگر است و حتی به نام ورق‎ های فوق کششی شناخته می ‎شود.

ورق روغنی

مدت مناسب برای نگهداری

یکی از مسائلی که باید برای این محصول در نظر گرفت، مدت زمانی است که از تولید ورق می‎ گذرد. یعنی اگر زمان زیادی از تولید گذشته باشد امکان دارد هنگام استفاده از ورق روغنی روی سطح آن شیارهای ریزی ببینیم که دیگر نتوان از آنها استفاده کنیم . معمولا زمانی حدود 8 تا 10 ماه حداکثر زمان نگهداری قبل از شکل‎‌دهی آن‌ها می‎باشد.

ورق روغنی

ورق روغنی نیز قابلیت خم کاری و برش‎کاری و جوش‏کاری را دارد و به همین خاطر از پرکاربرد‎ترین ورق‎های فولادی به حساب می‎آید.

ورق روغنی 16 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

تولید و عملیات حرارتی

روند تولیدی ورق روغنی یا همان نورد سرد همانند تولید ورق سیاه می ‎باشد. با این تفاوت که بعد از تولید ورق سیاه وارد مرحله‎ ی نورد سرد می‎ شویم.

ورق روغنی 17 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

برای تولید ورق‎‌های روغنی ابتدا باید ورق سیاه تولید شود . سپس فرآیندهای بعدی را روی ورق سیاه اعمال کنیم . هنگامی‎ که اسلب‌های حاصل از ریخته ‎گری آلیاژ مورد نظر تولید شدند آن‌ها را گرم کرده و تا دمای حدود 1280 رسانده تا بتوانند تحت فرآیند نورد گرم قرار گیرند .

ورق روغنی 18 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

سپس به صورت کلاف‌هایی با ضخامت1.2 تا 12 میلی متر درمی‎آیند در حین انجام این کار پوسته ‎زدایی نیز انجام می ‎شود. حال ورق سیاه تولیدی را اسید‎ شویی کرده تا لایه‎های اکسیدی سطح به طور کامل از بین روند . در ادامه روی آن‌ها نورد سرد انجام می ‎دهیم تا تمام زبری‌ها صاف و یک‌دست شوند و به ضخامت‏‎ مورد نظر برسیم .

ورق روغنی 19 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

سپس آن‌ها را آنیل می ‎کنیم . تا ساختار دانه بندی به شکل اولیه بازگردد . زیرا در حین فرآیند نورد این ساختارها بهم ریخته است.

ورق روغنی 20 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

برخی از کارخانه‎های تولید ورق روغنی سطح آن‌ها روغن اندود می کنند تا مقاومت بیشتری در برابر خوردگی داشته باشند و زمان بیشتری بتوان از آن‌ها نگهداری کرد.

ورق روغنی 22 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

دسته بندی ورق روغنی بر اساس ظاهر

ورق های سرد نورد دیده از نظر شکل ظاهری خود به دو دسته تقسیم می‎شوند.
دسته ی ای که دارای ترک های بسیار ریزی هستند اما به گونه‎ای که بتوان از آنها استفاده کرد اما اینها برای مواردی استفاده می‌‎شوند که ظاهر سطح در درجه‎ ی اول اهمیت نداشته باشد.

ورق روغنی

و دسته‌ی دوم که کاملا عاری از هرگونه ترک هستند و برای سطوحی استفاده می‎شوند که در معرض دید قرار دارند.

ورق روغنی 23 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی
خواص مکانیکیترکیب شیمیایی 
تنش تسلیمتنش کششpmaxsmaxcmaxاستاندارد
28-420.050.050.10St12
2728-400.040.040.10St13
2428-380.030.030.10st14
ورق روغنی 25 - ورق روغنی ، انواع این ورق و خواص و کاربرد ورق های روغنی

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran

فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948

لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6

پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk

آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran

مطالعه مطالب بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .

فروشگاه
علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من