تفاوت فولاد CK45 و MO40
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
خانه » مقالات آموزشی » فولاد » استیل نسوز » ورق استیل نسوز در بویلر
ورق استیل نسوز در بویلر ، بویلر در انواع مدل های مختلف تولید می شود . از رایج ترین آنها می توان به دیگ بخار افقی و دیگ بخار عمودی اشاره کرد. این دو مدل فقط از نظر طراحی با یکدیگر متفاوتند و وظیفه ی هر دو، تولید بخار در فشارهای کاریِ مشخص می باشد.
این بویلر همانطور که از نامش مشخص است، به صورت ایستاده روی سطح زمین قرار می گیرد. مشعل آن در ناحیه پایینی یا وسط دیگ بخار قرار می گیرد و دودکش در قسمت بالای آن جاگذاری می شود. مورد استفاده این بویلرها عمدتاً در جاهایی است که با کمبود فضا مواجه اند، مانند خشکشویی ها، کارواش بخار و غیره. گردش گرما در این مدل به طور تک مرحله ای است . یعنی حرارت ایجادی توسط مشعل، در یک مرحله از دودکش خارج می شود. این فرآیند منجر به کاهش راندمان و افزایش مصرف سوخت خواهد شد.
از آنجا که این تجهیزات به طور دائم در معرض درجه حرارت های بالا و همچنین رطوبت قرار دارند، مواد ساخت آنها باید دارای خواص ضد خوردگی و مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون و پوسته شدن باشد. یکی از بهترین و مطمئن ترین گزینه ها در چنین کاربردی، استفاده از ورق استیل نسوز می باشد. این جمله گریدهای آلیاژی این گروه می توان به ورق استیل ۳۰۹ و ورق استیل ۳۱۰ اشاره کرد. این آلیاژها با توجه به محتوای بالای نیکل و کروم در ترکیب شیمیایی شان، تمامی الزامات فیزیکی و مکانیکی در شرایط مطلوب را برآورده می کنند.
از جمله مزیت های دیگ بخار عمودی می توان به دوام و عمر بالا، سهولت استفاده، استحکام مکانیکی و اشغال فضای کم اشاره نمود. این وسیله دارای معایبی نیز می باشد و بالا بودن مصرف سوخت، راندمان پایین و همچنین محدودیت تولید در ظرفیت های بالا برخی از آنها می باشد.
بین سازندگان، ساخت و تولید بویلرهای افقی نسبت به انواع عمودی رایج تر می باشد. در این مدل، مشعل در یک سمت و دودکش در سمت دیگر جاگذاری می شود. گردش حرارت در این بویلر برخلاف مدل عمودی، به صورت چند مرحله ای می باشد. این موضوع باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش بازدهی دیگ بخار می شود.
بویلرهای عمودی خود در انواع مختلفی تولید می شوند . در ادامه به معرفی تعدادی از آنها می پردازیم
در این مدل گرمای تولیدی توسط مشعل پس از دو مرحله گردش در داخل بویلر، از دستگاه خارج می شود. در این بویلر، دودکش و مشعل در یک سمت قرار دارند. راندمان این بویلر نسبت به مدل های ایستاده بالاتر می باشد.
از جمله ی رایج ترین بویلر ها در ظرفیت های بالا بوده و به سه نوع ریوِرسی، درای بک و وِت بک تقسیم می شوند.
در بویلر ریورسی انتهای کوره بسته است و هنگامی که مشعل روشن می شود، حرارت آن تا انتهای کوره جریان یافته و سپس به صورت برگشتی، به سمت مشعل بر می گردد. در نهایت، حرارت از طریق لوله های داخل دستگاه به سمت دودکش هدایت شده و از آن خارج می شود.
بویلرهای درای بک از نظر ساختاری شبیه بویلرهای دو مرحله ای اند، با این تفاوت که حدفاصل لوله های مرحله دوم و سوم توسط یک مانع از یکدیگر جدا می شوند. محل قرار گیری مشعل و دودکش در این بویلر خلاف جهت همدیگر می باشد. بویلرهای وِت بک از بهترین انواع موجود در بازار می باشند.
این بویلر دارای محفظه ای می باشد که حرارت اولیه وارد آن می شود. در این نقطه مرحله اول و دوم از هم جدا می شوند. وجود آب در این محفظه منجر به استفاده ی حداکثری از حرارت تولید شده می شود. سپس این حرارت وارد مرحله دوم شده و در نهایت با برخورد به دیواره بتنی بویلر به سمت دودکش هدایت و از آن خارج می گردد.
همانطور که قبلاً هم گفته شد تفاوت بویلرهای عمودی و افقی در نحوه طراحی آنهاست و از نظر کارکرد، وظیفه یکسانی دارند. از آنجا که این بویلرها نیز در معرض دماهای بالا و رطوبت قرار دارند، برای عملکردِ هرچه بهتر تجهیزات، بهتر است از موادی در ساخت آنها استفاده شود که مقاومت به خوردگی و حرارت بالایی داشته باشند.
ورق استیل نسوز یکی از گزینه های رایج برای چنین کاربردی است. ورق استیل ۳۰۹ (حاوی حداقل ۲۲ درصد کروم و حداقل ۱۲ درصد نیکل) و ورق استیل ۳۱۰ (دارای حداقل ۲۴ درصد کروم و حداقل ۱۹ درصد نیکل)، مقاومت بالایی در برابر خوردگی و حرارت از خود نشان می دهند و انتخابی مطمئن در امر بویلر سازی محسوب می شوند.
این بویلر ها با توجه به مواد با کیفیتی که در ساختشان بکار رفته، عمری طولانی مدت با راندمان بسیار بالا در انتظارشان می باشد. توانایی تولید در ظرفیت های بالاتر از جمله ی دیگر مواردی است که می توان به آن اشاره نمود.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
تسمه CK45 چیست؟ تسمه CK45 یکی از محصولات فولادی مهم و پرکاربرد است که به دلیل خواص مکانیکی برتر و
لوله مانیسمان رده 80 چیست؟ مانیسمان رده 80 یا لوله مانیسمان رده 80، یکی از انواع لولههای بدون درز (Seamless)
به شما قول میدهیم که ایمیل شما بصورت امانت پیش ما خواهد بود و آن را به هیچ شرکت تبلیغاتی نخواهیم داد.
لطفا برای دریافت آخرین مطالب ارزشمند فولادکاران، ایمیلتان را در کادر روبرو وارد کرده و دکمه ارسال را فشار دهید.
استحکام سازه های خود را از ما بخواهید - پلی برای آینده محکم
گروه صنعتی توسعه تجارت فولاد کاران از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است. همچنین این شرکت خدماتی چون برشکاری فولاد های آلیاژی با دستگاه های تمام اتوماتیک با پرسنل مجرب با بالاترین دقت و در سریعترین زمان ممکن و همچنین تابگیری انواع مقاطع فولادی اعم از ورق و میلگرد و چهار پهلو و … با دستگاه پرس قابل انجام میباشد.