تفاوت فولاد CK45 و MO40
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
خانه » مقالات آموزشی » فولاد » لوله فولادی » تفاوت لوله مانیسمان و API
تفاوت لوله مانیسمان و API ، لوله مانیسمان و API دو خانواده بزرگ از انواع لولههای فولادی هستند. که در صنایع مختلف، بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. این دو نوع لوله، با توجه به خواصی که ارائه میدهند ، کاربردهای متفاوتی را به خود اختصاص داده اند. آشنایی با تفاوت لوله مانیسمان و API در واقع به عنوان راهنمای خرید این دو گروه از محصولات فولادی تلقی میشود. اما پیش از مرور این تفاوتها باید بدانید که لوله API چیست؟ و یا لوله مانیسمان به کدام گروه از انواع لوله میگویند. بنابراین پیش از بررسی تفاوت لوله مانیسمان و API باید به یک شناخت نسبی از این دو کالا برسید.
در حالت کلی با تعریفی که از لوله میدانیم، باید گفت که مقطعی توخالی و استوانهای شکل است که کاربرد اصلی آن در انتقال انواع سیالات از قبیل نفت، گاز، آب و مواد شیمیایی میباشد. برای تولید این مقطع استوانهای، در کشورهای مختلف، استانداردهای متفاوتی لحاظ می گردد. استاندارد لوله در واقع بیانگر خواص مکانیکی، جنس، قیمت و حتی مشخصات ظاهری آن میباشد. بنابراین در حین خرید این مقطع، اطلاع از استاندارد آن، امری مهم تلقی میشود.
یکی از استانداردهای رایج تولید لوله در دنیا و همچنین ایران، API میباشد که توسط کشور آمریکا تدوین شده است. لولههای تولید شده براساس این استاندارد، لوله API نام دارند. این مقطع اغلب در انتقال گاز کاربرد داشته و به آن لوله گازی API نیز گفته میشود. جدول استاندارد لولههای فولادی API نشان میدهد که این مقطع، در دو سطح استاندارد PSL1 و PSL2 تولید میشود و این دو سطح، تفاوتهای زیادی در ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی دارند.
همانطور که در مقاله لوله مانیسمان چیست؟ به طور مفصل به تعریف و مشخصات این لوله پرداخته شده باید گفت، مانیسمان نوعی لوله بدون درز است که به طور مستقیم از سوراخکاری شمش فولادی تولید میشود. این مقطع استوانهای، دارای ساختاری کاملا یکپارچه بوده و در مواردی با حساسیت کاری بالا، مورد استفاده قرار میگیرد. با ما همراه باشید تا درباره تفاوت لوله مانیسمان و API بیشتر بدانید. لوله مانیسمان بصورت بدون درز تولید می شود.
روش تولید یک لوله، تعیینکننده خواص مکانیکی، نوع کاربرد و قیمت آن است. در حالت کلی از دو روش برای تولید این مقطع فولادی استفاده میشود. بر این اساس نیز مهمترین دستهبندی انواع لوله فولادی در بازار رقم میخورد که عبارتند از:
در تولید لوله درزدار، ابتدا ورق فولادی را به فرم استوانه درمیآورند و درز ایجاد شده را با استفاده از فرایند جوشکاری، پر میکنند. با توجه به نحوه ایجاد این اتصال نیز در دو گروه لوله درز مستقیم و اسپیرال قرار میگیرند. اما لوله بدون درز مستقیما از ایجاد حفره درون شمش فولادی تولید میشود و هیچ گونه درز جوشی در سطح آن وجود ندارد.
تفاوت لوله مانیسمان و لوله API از نظر روش تولید به اینصورت است که لوله مانیسمان، از نوع بدون درز بوده و تنها به همین روش تولید میشود. اما لوله API به هر دو روش بدون درز و درز جوش، قابلیت تولید دارد. حتی میتوان گفت که لولههای API موجود در بازار، اغلب از نوع درزدار هستند.
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، روش تولید از عوامل بسیار موثر بر خواص و درنتیجه نوع کاربرد یک لوله است. این موضوع در ایجاد تفاوت لوله مانیسمان و API از نظر کاربرد نیز تاثیر خود را داشته است. شاید تابحال در بازار با اصطلاح لوله گازی API برخورد کرده باشید. دلیل این نامگذاری این است که مهمترین کاربرد مقطع، به عنوان لوله گاز میباشد. اما لوله مانیسمان، طیف گستردهای از انواع کاربرد را دارد. برخی از موارد استفاده لوله بدون درز عبارتند از:
هزینه تعمیر و نگهداری، از جمله فاکتورهایی است که حتما باید پیش از اجرای پروژه مورد بررسی قرار گیرد. چرا که در بسیاری موارد، میتوان با هزینه بیشتری، پروژه را عملیاتی کرد، با این هدف که هزینه تعمیر کاهش یابد.
تفاوت لوله مانیسمان و API، از نظر شرایط تعمیر و نگهداری نیز متفاوت است. و این امر، تاثیر بسیاری در انتخاب این دو نوع لوله دارد. لوله مانیسمان به دلیل نداشتن درز جوش، نسبت به API، دارای طول عمر بالاتری بوده و در مواردی که شرایط نگهداری سخت و پرهزینه باشد، کاربرد دارد. طول عمر بالا، قیمت لوله مانیسمان را از نظر اقتصادی توجیهپذیر میکند.
دیگر تفاوت لوله مانیسمان و API ، مربوط به خواصی است که ارائه میدهند. این خواص، با توجه به عوامل مختلفی از قبیل روش تولید، آلیاژ مورد استفاده، کیفیت تولید و … متفاوت بوده و اختلاف قیمت لوله API و مانیسمان را رقم میزند. به طور کلی باید گفت درز جوش در لوله، یک نقص محسوب میشود. به این خاطر که در مقابل تنشها و فشارهای وارده به این مقطع، آسیبپذیرترین قسمت لوله، درز جوشکاری شده آن میباشد. که ممکن است تحت تمرکز تنش قرار گرفته و دچار گسیختگی و شکست شود.
تفاوت لوله مانیسمان و API در خواص مکانیکی و مقاومت در مقابل تنشها، سبب شده است تا لولههای بدون درز، کاربرد بیشتری در موارد با حساسیت بالا داشته باشند. نبود درز جوش در سطح این مقاطع موجب میشود تا تنشها و فشارهای وارد شده از طرف سیال و همچنین تنشهای خارجی، در کل سطح پخش شده و تمرکز نداشته باشد. این موضوع سبب میشود که دیرتر دچار ترک خوردگی و شکست شود و در سیستمهای تحت فشار بالا، مورد استفاده قرار گیرد. خواص مکانیکی لوله مانیسمان و API باهم یکسان نیست .
معمولا لوله مانیسمان دارای قیمت بالاتری نسبت به لوله API است. این تفاوت قیمت میتواند بخاطر مواردی چون ماده اولیه، روش تولید، تجهیزات مورد نیاز و … باشد. گران بودن لوله بدون درز تا حدی با طول عمر بالا و هزینه تعمیر و نگهداری پایین آن، توجیه پذیر است اما همیشه باید در حین خرید، ابتدا به خواص لوله با توجه به نیاز خود توجه کنیم و سپس بودجه خود را برای اجرای پروژه مورد نظرمان، برآورد نماییم.
باید توجه کرد که اگر میتوان لوله مانیسمان را جایگزین لولهای درزدار با خواص مد نظر کرد، پس باید برای کاهش هزینهها، این عمل را انجام داد. چرا که در بسیاری موارد، هزینه اضافی محسوب میشود. البته این جایگزینی نباید بدون پشتوانه علمی و دانش تخصصی صورت گیرد. چرا که ممکن است خسارات جانی و مالی فراوانی را در پی داشته باشد.در این مورد، توصیه میکنیم که هنگام خرید لوله، حتما از مشاوره و راهنمایی متخصصان این حوزه استفاده نمایید تا بهترین خرید را متناسب با نیازتان انجام دهید.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehranفیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladkآپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran
تفاوت فولاد CK45 و MO40 در صنعت ساخت و تولید، انتخاب فولاد مناسب برای قطعات و تجهیزات مختلف از اهمیت
تسمه CK45 چیست؟ تسمه CK45 یکی از محصولات فولادی مهم و پرکاربرد است که به دلیل خواص مکانیکی برتر و
لوله مانیسمان رده 80 چیست؟ مانیسمان رده 80 یا لوله مانیسمان رده 80، یکی از انواع لولههای بدون درز (Seamless)
به شما قول میدهیم که ایمیل شما بصورت امانت پیش ما خواهد بود و آن را به هیچ شرکت تبلیغاتی نخواهیم داد.
لطفا برای دریافت آخرین مطالب ارزشمند فولادکاران، ایمیلتان را در کادر روبرو وارد کرده و دکمه ارسال را فشار دهید.
استحکام سازه های خود را از ما بخواهید - پلی برای آینده محکم
گروه صنعتی توسعه تجارت فولاد کاران از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است. همچنین این شرکت خدماتی چون برشکاری فولاد های آلیاژی با دستگاه های تمام اتوماتیک با پرسنل مجرب با بالاترین دقت و در سریعترین زمان ممکن و همچنین تابگیری انواع مقاطع فولادی اعم از ورق و میلگرد و چهار پهلو و … با دستگاه پرس قابل انجام میباشد.