آلیاژ استیل از آلیاژهایی که بر اساس عناصر در ساختارشان در کاربردهای مختلف از آنها استفاده میگردد. این محصول از آهن و درصد کمی کربن ساخته شده است.
بسیاری از افراد عادی این تصور را دارند که استیل نوعی فلز محسوب میشود. اما این باور کاملا اشتباه است. استیـل در واقع نوعی آلیاژ به شمار میآید که از آهن و حدود ۲ درصد کربن تشکیل میشود. استفاده از کربن در استیل سبب تغییر خصوصیات ویژه این آلیاژ خواهد شد.
افزایش مقدار کربن سختی و مقاومت ورق استیـل را بیشتر میکند. اما در مقابل از میزان شکل پذیری آن میکاهد. آلیاژ استیل از مقاومت و انعطاف پذیری بالایی برخوردار است. این ویژگیها باعث استفاده از استیل برای مصارف مختلف می شود.
بسته به نوع و مقدار دیگر عناصر موجود در آن خواص مکانیکی نظیر سختی و شکل پذیری نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. از عناصر ترکیبی با آهن در ساخت استیل، میتوان به منگنز، سیلیسیم، کروم و کربن … اشاره کرد.
خواص استیل
در فولاد ساده کربنی به جز آهن و کربن، عنصر دیگری وجود ندارد. اما اضافه کردن عنصر کروم به آن سبب تولید استیل ضدزنگ یا اصطلاحاً استنلس استیل خواهد شد. اضافه کردن حداقل ۵ تا ۱۰ درصد عنصر کروم سبب واکنش با اکسیژن هوا می گردد. که در نتیجه اکسید کرومی به عنوان روکش در آلیاژ استیل به وجود میآید.
این لایه محافظ با چشم دیده نمیشود . ارتباط بین فلز با هوا را از بین می برد . مانع از زنگ زدگی فلز خواهد شد. لازم به ذکر است که استفاده از عناصری چون نیکل و مولیبدن باعث تقویت این لایه گردیده و خاصیت ضد زنگ بودن استیل را افزایش خواهد داد. برخی خواص استنلس استیـلها عبارتند از: مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر حرارت، عمر طولانی و مفید و ظاهر جذاب.
استیـل یا فولاد به طور کلی به دو دسته ساده کربنی و آلیاژی تقسیم میشوند. در فولاد ساده کربنی بجز کربن و بعضی عناصر معمول ( مثل سیلیسیم ، منگنز ، گوگرد و فسفر ) عنصر دیگری وجود ندارد. با افزودن برخی عناصر به آهن آلیاژهایی تولید میشود که خواص بسیار عالی دارند.
استیل از نظر مغناطیس
استیل بگیر و نگیر اصطلاحی است که در مورد استیلها به کار میرود. استنلس بگیر یا غیر مغناطیسی پر مصرف ترین استنلس استیـل در این گروه نوع (AISI ۴۳۰) میباشد. این نوع از استنلسها در شرایطی که حفظ ظاهر در اولویت بوده و شرایط سخت محیطی موجود نمیباشد، دارای کاربرد فراوانی هستند. افزایش کروم و مولیبدن در این نوع از استنلسها باعث افزایش مقاومت در برابر خوردگی شده و اضافه نمودن تیتانیوم و نیوبیوم نیز خاصیت جوش پذیری را افزایش میدهند.
در استیل نگیر یا مغناطیسی آلیاژ ۳۰۴ با ترکیب نیکل ۱۰-۸ درصد و کروم ۲۰-۱۸ درصد و کربن حداکثر ۸۰/۰ درصد به عنوان استنلس پایه شناخته میشود و با تغییر ترکیب آلیاژی، استنلس استیـل ۳۰۴ یا ۴۳۰۱ /۱ حصول میگردد.
ورق استیـل از آلیاژ استنلس استیل ساخته میشود . این محصول به صورت شمشهایی با ضخامت بالای مستطیل شکل هستند . پس از آنکه به دمای مورد نظر رسید و مواد ذوب شدند توسط غلطکهای مخصوص موجود صاف می گردد و به اندازه و ضخامت مورد نظر در میآید. ورق استیل نیز مانند ورق گالوانیزه و ورقهای روغنی به دو صورت رول و شیت عرضه میگردد.
فلزات مختلفی وجود دارند که میتوان آنها را به ورق استیل تبدیل کرد از جمله: آلومینیوم، برنج، مس، فولاد، قلع، نیکل و تیتانیوم. برخی از ورقهای استیل مهم برای کارهای دکوراتیو عبارتند از نقره، طلا و پلاتین. تمام این ورقها دارای ویژگیهای استیـل هستند .به راحتی خورده و یا دچار زنگ زدگی نمیشوند. ورق استیـل در صنعت خودروسازی، بدنه و بالهای هواپیما، کارهای پزشکی، سقفهای ساختمانها و در کارهای معماری و در بسیاری از جاهای دیگر کاربرد دارد.
انواع ورق استیلها
۱-ورق استیل ضد خش
از جمله این ورق استیـلها میتوان به هاردلوکس و دیلیدور اشاره کرد. ضد خش بودن به معنی مقاومت بالا در مقابل خوردگی و ضربههای فیزیکی است. از این نوع ورق استیـل در صنعت و مخزن سازی استفاده میشود. دلیل وجود و افزایش این سختی استفاده و افزایش آلیاژهایی مانند تیتانیوم، منگنز، کروم و مولبیدن … میباشد.
۲-ورق استیل ضد سایش
روش تولید ورق استیل ضد سایش در صنعت و مخزن سازی به گونه ایست که در مقابل تغییر شکلهای ناخواسته مقاومت نشان میدهد. دلیل این امر وجود ترکیباتی از منگنز و مولبیدن است. این آلیاژها علاوه بر خاصیت ضد زنگ زدگی باعث ایجاد سختی در ورق استیـلها نیز میشود که از ساییدگی و کاهش ضخامت آن نیز جلوگیری میکند.
۳-ورق استیل ضخیم
ورق استیـلهای با ضخامت بیشتر از ۲۰ میلی متر را ضخیم میگویند که در موارد صنعتی به کار میرود. آلیاژ به کار رفته در آن کروم، نیکل، آهن سایش و مقاوم در برابر حرارت بودن از ویژگیهای این نوع ورق استیـل میباشد.
موارد استفاده ورق استیل
- مصرف صنعتی
- ساخت مخازن، ساخت استراکچر
- مصارف دارویی و غذایی
- انتقال مواد داروئی و غذایی، ظروف نگه داری شیر و مخازن نگه داری مواد اولیه ی خوراکی …
- مصارف تزئینی و دکور
- ورق استیل براق، ورق استیل طرح دار، ورق استیل طلایی …
انواع گریدهای استیل
میزان استفاده از عناصری چون نیکل، کربن و کروم … سبب پدید آمدن انواع آلیاژ استیل می گردد. استیل دارای گریدهای مختلفی است. در حدود ۹۵ درصد استیلهای مورد مصرف در ۳ گروه دسته بندی می گردند .
۱-آلیاژ استیل ۲۰۱
آلیاژ استیل ۲۰۱ نوعی استیل ضدزنگ که به میزان نصف آلیاژ مرسوم نیکل در آن وجود دارد . مقدار نیتروژن و منگنز آن افزایش یافته است. قیمت این آلیاژ در مقایسه با سایر آلیاژها ارزان تر است. استیتل ۲۰۱ نوعی فلز آستنیتی بوده که به دلیل میزان زیاد کروم و نیکل در آن و مقدار کمی کربن به یک استنلس غیر مغناطیسی تبدیل شده است.
مصارف این نوع آلیاژ عبارتند از: ساخت ماشین آلات صنایع غذایی و دارویی، صنایع آشپزخانه صنعتی، ساخت انواع یراق آلات، مبلمان و دکوراسیون محیطهای اداری، خانگی، فروشگاهی، ساخت انواع درب و پنجره استیل، انواع مخزن، استفاده در کشتیهای حامل مایعات و ساخت نرده …
۲-آلیاژ استیل ۳۰۴
استیل ۳۰۴ نیز مانند آلیاژ ۲۰۱ ضدزنگ و نگیر می باشد. جذب آهن ربا به این نوع استیتل ممکن نخواهد بود. در ترکیبات تشکیل دهنده این استیل نیز مقداری کرم و نیکل وجود دارد که خاصیت مقاومت در برابر رطوبت را در این آلیاژ افزایش می دهد. آلیاژ استیل ۳۰۴ نیز به دلیل برخورداری از خاصیت عدم زنگ زدگی و مقاومت در برابر خوردگی به منظورهای مختلفی استفاده می شود مانند: ساخت قاشق و چنگال، ساخت سینک استیل آشپزخانه، پروفیل های استیل، ساخت انواع شیرآلات و یراق آلات و ساخت درب و پنجره استیل …
۳-آلیاژ استیل ۳۱۶
آلیاژ ۳۱۶ استنلس استیلی آستنیتی شامل مولیبدن است. این افزودنی مقاومت عمومی در برابر خوردگی را افزایش داده، مقاومت خوردگی حفره ای در برابر محلول های دارای یون کلر را بهبود بخشیده و استحکام در دماهای بالا را افزایش می دهد. خواص این آلیاژ مشابه ۳۰۴ است با این تفاوت که ۳۱۶ در دماهای بالا قوی تر است. مقاومت در برابر خوردگی، مخصوصاً در مقابل سولفوریک اسید، هیدروکلریک اسید، استیک اسید، فورمیک اسید، تانتاریک اسید، کلریدهای سولفات، و آلکالین بسیار بالا می باشد. نوع آلیاژ اصلاح شده با درصد پایین تر کربن جهت به حداقل رساندن ته نشینی کاربیدهای مضر در جوشکاری می باشد.
گروه صنعتی فولاد کاران از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینهی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون , ورقهای آلیاژی , ورقهای روغنی و سیاه و گالوانیزهی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
اینستاگرام : https://www.instagram.com/folad_karan_tehran
فیسبوک: https://www.facebook.com/jamal.fazli.948
لینکدین: https://www.linkedin.com/in/jamal-fazli-65890a1b6
پینترست: https://nl.pinterest.com/fuladk
آپارات: https://www.aparat.com/FuladKaran